Teaterstreik

- Streikebryteri ved Operaen

Operaen gjennomfører Lise Davidsen-konsert i kveld - selv om de ansette er i streik.

KONSERT I KVELD: Lise Davidsen synger i Operaen i kveld. Streikebryteri, mener LO . Foto: Erling Hælgeland
KONSERT I KVELD: Lise Davidsen synger i Operaen i kveld. Streikebryteri, mener LO . Foto: Erling Hælgeland Vis mer
Publisert

Strid om pensjon har ført 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger ut i streik. Nå blir forestillinger avlyst eller utsatt.

Like etter klokka 2 natt til fredag var det klart at det var brudd i meklingen mellom partene. Meklingsfristen var ved midnatt.

- Dette er streikebryteri

- Vi reagerer sterkt på at Operaen i Bjørvika gjennomfører konsert med operastjernen Lise Davidsen i kveld. Det er streikebryteri, sier Mari Røsjø i Fagforbundet Teater og Scene, som er en del av LO, til Dagbladet.

Hun forteller at Operaen har omdisponert sine arbeidere, og sender folk som ikke er i streik på jobb i kveld for å gjennomføre den planlagte konserten.

STREIK: Den Nationale Scene i Bergen er tatt ut i streik fra i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB
STREIK: Den Nationale Scene i Bergen er tatt ut i streik fra i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Dette er ikke greit. Streikebryteri er ikke et juridisk begrep, så vi har ingen sanksjonsmuligheter, men det er brudd på etikette og vanlig praksis. Vi ser på dette som problematisk, sier Røsjø, som har streikevakter på plass foran Operaen. Hun skal selv ned dit i kveld.

Trapper opp neste uke

Disse institusjonene er tatt ut i streik (antall i parentes): Den Nationale Scene (28), Den Norske Opera & Ballett (54), Det Norske Teatret (25), Nationaltheatret (2), Rogaland Teater (19) og Bergen Filharmoniske Orkester (92).

- Vi trapper opp streiken fra onsdag av, med blant andre Nationaltheatret, opplyser Røsjø overfor Dagbladet.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Kenneth Fredstie ved Operaen sier følgende:

- De omdisponeringene vi har foretatt av ansatte som fortsatt er i jobb, mener vi er i tråd med det handlingsrommet arbeidsgiver har under en streik. Vi har også avlyst forestillinger som det ikke er mulig å gjennomføre på grunn av streiken. Vårt ansvar er å sikre drift av Operaen innenfor gjeldende regler.

Justeringer og avlysninger

To forestillinger på Operaen er påvirket de nærmeste dagene: Balletten «Kylian: One of a kind» lørdag er avlyst, og billetter refunderes.

Konserten «KORK 75 år» søndag blir derimot flyttet til Oslo Konserthus, skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

STREIK: Det Norske Teatret i Oslo er også tatt ut i streik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STREIK: Det Norske Teatret i Oslo er også tatt ut i streik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

To andre oppsetninger de nærmeste dagene gjennomføres som planlagt. Publikum med billetter til forestillinger neste uke vil få informasjon så snart Operaen vet mer om utviklingen.

Fossefestivalen utsatt

Ved Det Norske Teatret er fredagens åpning av den andre internasjonale Fossefestivalen utsatt til lørdag. Men i første omgang er premieren på Oresteia i en gjendiktning av Jon Fosse ikke mulig å gjennomføre.

Festivalen var opprinnelig lagt fra 3. til 12. september - og programmet ellers vil gå som planlagt, opplyser teatret.

- Tidspunktet for streiken kommer på et dårlig tidspunkt nå som vi er midt i den gradvise gjenåpningen av teatret etter pandemien, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Striden står om pensjonsordningene.

Strid om pensjon

- Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

- Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene.

LO hevder dette skjedde i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

«Arbeidsgiverne står bom fast på at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner og menn får ulik pensjonsutbetaling – i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016», skriver LO Stat på sine nettsider.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon, som de omtaler som en «gylden middelvei».

- Uforståelig, sier Spekter

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter beklager på sin side at kulturtilbudet til publikum nå rammes etter halvannet år med strenge restriksjoner, publikumsbegrensninger, avlysninger og nedstenging.

Spekter har liten forståelse for streiken.

- Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer