Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Streiken avblåst: - En ren hjemmeseier

Fredrik Solvang gleder seg over at streiken er over. Nå er han bare spent på om «Debatten» blir klar i tide.

ENIGE: Partene i NRK-streiken ble enige, etter åtte dager i streik. Video: NTB Scanpix Vis mer

Etter åtte dager med streik er NRKs journalister og ledelsen i NRK kommet til enighet. Dermed går de 1700 journalistene tilbake til jobb fra midnatt.

Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK1, gleder seg over at streiken er over.

- Jeg er veldig glad, og gruer meg samtidig til morgendagen. Vi må sy sammen «Debatten» på en dag, så jeg er veldig spent på om vi greier det. Men jeg er kjempefornøyd med at vi kan gå tilbake til jobben, sier Solvang, til Dagbladet.

Tre krav

Bakgrunnen for streiken var tre krav fra NRK-journalistene. De ønsket å være sikret kompetanseutvikling. De krevde også at tilkallingsvikarer og andre ansatte ikke skal forskjellsbehandles og få lavere lønn enn fast ansatte, og at lønnsgapet mellom NRK-ansatte og journalister i andre store mediehus skulle tettes noe.

Klokken 20.30 i kveld møtte begge partene pressen sammen og fortalte at de hadde kommet fram til en løsning. Ifølge Richard Aune, leder av NRK-journalistenes fagforening, hadde de fått gjennomslag på alle de tre kravene.

- Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i framtida, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Ifølge Norsk Journalistlag er partene blitt enige om at kompetanseplaner og tiltak skal drøftes med tillitsvalgte, og de har også fått inn en sikkerhet for at ingen får en lønnsøkning på mindre enn 2,8 prosent.

- Hjemmeseier

- Kravene om kompetanseheving og rettferdig behandling av tilkallingsvikarene har vært helt avgjørende for oss. Jeg er derfor svært fornøyd med at vi har fått dette på plass, sier Aune.

Fredrik Solvang er svært fornøyd med resultatet.

- Det er jo mulig å se på dette som en ren hjemmeseier, sier han.

- Samtidig ivaretar dette den ansvarligheten som kringkastingssjefen har vært opptatt av. Men vi får på plass noen viktige prinsipp, likebehandling av tilkallingsvikarer og kompetanse, så det er veldig fint, sier Solvang.

- Full seier

Jarle Roheim Håkonsen, nyhetsanker i «Dagsrevyen», har vært streikeleder under jouraliststreiken. Nå jubler han utenfor NRKs lokaler.

- Nå står vi her og jubler utenfor TV-huset på Marienlyst. Det er full seier på alle fronter. Dette var det vi på langt nær ba om, sier Håkonsen, til Dagbladet.

- Kravet var på 19 500, og vi fikk 18 100. Det siste tilbudet vi fikk var på 15 200, så vi har fått 3000 kroner ekstra. Og for å minske lønnsgapet har vi fått fullt gjennomslag for å diskutere kompetansen vår, og det skal være likebehandling av vikarer og fast ansatte. Så vi er veldig fornøyde, rett og slett, sier han.

Nå har journalistene gått i gang med å rydde opp etter streiken.

- Nå tar vi Thor Gjermund Eriksen i hånda, og kaster oss over muligheten til å komme oss på lufta så fort som mulig, sier han.

Kringkastingssjefen: - Bra for alle

Under pressekonferansen understreket kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at beløpet er innenfor rammen som frontfagsoppgjøret har satt for lønnsøkning i år, men at innretningen er noe annerledes, skriver NTB. Han har siden streiken brøt ut, kategorisk avvist å gi et lønnstilbud som vil gjøre lisensbetalte journalister i statskanalen lønnsledende i Norge.

- Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for. Dette er en god kveld for både ansatte, NRK, ledelsen og publikum, sa kringkastingssjefen.

Streiken avblåses formelt ved midnatt, og Eriksen regner med at det tar litt tid før alt er oppe og går som det pleier.

- Men jeg tror jeg kan garantere en rimelig god «Dagsrevyen» torsdag kveld, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media