Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Wisting»:

Streikepermittert «Wisting»-assistent fikk sparken. Måtte true med rettssak før lønna kom

Et advokatbrev er sendt til Cinenord, selskapet bak den kommende tv-serien «Wisting».

HOVEDROLLE: Skuespiller Sven Nordin spiller kriminaletterforsker William Wisting i tv-serien «Wisting», som er basert på krimbøkene til forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / Cinenord
HOVEDROLLE: Skuespiller Sven Nordin spiller kriminaletterforsker William Wisting i tv-serien «Wisting», som er basert på krimbøkene til forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / Cinenord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I starten av november omtalte Dagbladet den kaotiske innspillingen av tv-serien «Wisting» (se faktaboks), som var preget av budsjettsprekk, nøkkelpersonell som sa opp og arbeidere som var forbanna over for seint utbetalt lønn.

Nå viser det seg at produksjonsselskapet Cinenord har hatt lønnskrav mot seg helt fram til fredag forrige uke. I et advokatbrev Dagbladet har fått tilgang til, sendt 26. november, rettes det et pengekrav mot Cinenord, som står bak den kommende TV3 og Viaplay-storserien «Wisting».

TRUER MED RETTSSAK: Brev fra advokat datert 26. november.
TRUER MED RETTSSAK: Brev fra advokat datert 26. november. Vis mer

Varsler rettslige skritt

Cinenord har måttet tåle ramsalt kritikk fra tidligere «Wisting»-ansatte for hvordan de ledet den delvis statlig finansierte tv-innspillingen. Dagbladet er kjent med at bransjen nå prater om «Wisting»-produksjonen som et skrekkeksempel.

Personen som har varslet om rettslige skritt overfor Cinenord har gitt Dagbladet tilgang til korrespondansen mellom vedkommende og produksjonsselskapet. Personen jobbet som produksjonsassistent og mistet jobben få dager etter at film- og tv-streiken ble avsluttet i høst.

«Wisting» ble rammet av film- og tv-streiken 15. september. Litt over ei uke seinere var den over.

Filmfrilanseren er ikke fagorganisert i Norsk filmforbund og ønsker å være anonym i frykt for «å bli kjent som en som prater, og miste framtidige jobber».

– Jeg ble anbefalt å droppe saken, fordi kravet bare gjelder litt over 17 000 kroner, men av prinsipp kan ikke Cinenord avslutte en kontrakt på dagen uten å fortelle hvorfor, og uten å lønne meg for den perioden man hadde kontrakt for, uttaler personen til Dagbladet.

– Cinenord må betale

Det er arbeidsrettsadvokat Norunn Løkken Sundet i firmaet Lund & Co. som er engasjert av filmarbeideren. Kravet forteller at klienten hadde inngått kontrakt med Cinenord fra 13. august til 5. oktober, men ikke har mottatt lønn for perioden 25. september fram til kontraktsslutt.

– Cinenord har terminert arbeidsavtalen uten rettslig grunnlag. Da må de betale, sier advokat Sundet til Dagbladet.

E-postene mellom Cinenord og arbeideren har gått fram og tilbake i hele høst og viser følgende:

27. september, tre dager etter at streiken er over, får filmarbeideren en e-post fra Cinenord om at Wisting er tilbake i produksjon, men at selskapet har «endret produksjonsplanen og forutsetningen for produksjonen».

– Det betyr at vi ikke kommer til å tilby en forlengelse av din kontrakt, skriver en produksjonsleder i Cinenord.

En så brå oppsigelse kan bare finne sted dersom «NN gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig misforhold.», skriver filmarbeiderens advokat Norunn Løkken Sundet, som påstår at klienten ikke har gjort seg skyldig i kontraktsbrudd.

Takker for innsats

Dette støttes av e-postene Dagbladet har sett.

– Tusen takk for en strålende innsats, og håper at vi får mulighet til å jobbe sammen igjen på et seinere tidspunkt, skriver Cinenord i samme e-post som produksjonsassistenten sies opp.

Dagbladet har bedt en av Norges fremste eksperter på arbeidsrett, Henning M. Heitmann, partner i advokatfirmaet Steenstrup og Stordrange, vurdere saken.

– Vedkommende kan ha krav på erstatning for tapt vederlag dersom selskapet uberettiget har takket nei til den avtalte innsatsen i den avtalte perioden. Da har i tilfelle selskapet brutt kontrakten og må dekke tapet i sin helhet.

– Selskapet har ikke oppgitt en holdbar begrunnelse i det jeg har sett av e-post, slik at erstatningsplikt trolig foreligger på den aktuelle perioden fram til 5. oktober, sier Heitmann.

Tilbød forlik

I flere e-poster etterlyser produksjonsassistenten svar fra Cinenord på om de vil betale ut lønn for gjenstående kontraktstid og om en juridisk begrunnelse på hvordan de kunne si vedkommende opp, uten forvarsel.

– Ved endringer grunnet streik så kan engasjement avsluttes før kontraktslutt. Slik som jeg informerte deg om, så måtte vi dessverre gjøre det med din stilling som en konsekvens av streiken, svarer Cinenord.

Etter ytterligere purring og varsling fra produksjonsassistenten om at juridisk hjelp er innhentet, tilbyr Cinenord å betale 8500 kroner for å avslutte saken. I en seinere e-post tilbyr de 10 000 kroner. Avslaget på Cinenords forslag kommer i form av advokatbrevet fra advokat Løkken Sundet med krav om over 17 000 kroner i ubetalt lønn.

– Dersom lønnskravet ikke betales, vil kravet forfølges rettslig, skriver advokaten på vegne av produksjonsassistenten.

Fredag forrige uke opplyser Løkken Sunde til Dagbladet at de ikke har hørt noe fra Cinenord om lønnskravet, muntlig eller skriftlig, siden advokatbrevet ble sendt 26. november.

Fikk plutselig lønn

Det viser seg imidlertid at Cinenord utbetalte 13 700 kroner i lønn til assistenten sist torsdag. Overføringen fant sted et par timer etter at Dagbladet samme dag skrev en e-post til Cinenord om at tvistesaken omtales, og forela selskapet kritikk fra advokat og tidligere ansatt.

Betalingsfristen var mandag 10. desember. Fredag formiddag kom følgende svar fra «Wisting»-produsent og daglig leder i Cinenord, Silje Hopland Eik, til Dagbladet.

– For prosjektdrevne virksomheter som i praksis sjelden blir utsatt for streik av dette omfanget trengte vi tid til å kartlegge det korrekt grunnlaget, sammen med vår interesseorganisasjon Virke Produsentforeningen. Dette er nå gjort og saken med produksjonsassistenten er gjort opp, skriver hun.

– Merkelig

Filmarbeideren stiller seg undrende til uttalelsen fra Cinenord.

– Det er merkelig at en journalist i Dagbladet får svar fra Cinenord før jeg selv har hørt noe som helst, men jeg har fått lønn og anser saken som løst. Jeg kommer ikke til å jobbe for dem i framtida, sier vedkommende.

– Tror du at du kan bli ansett som bråkete i bransjen nå?

– Advokaten min advarte meg om at et slikt krav kan være dårlig idé for meg med tanke på framtidig arbeid, men jeg får heller stå for det jeg har krav på. Skal de si at jeg er vanskelig og ikke bør få jobb fordi jeg ikke fikk lønnen min? Det sier mer om dem enn om meg, fortsetter filmarbeideren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!