Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Strek fra distriktet

Einar Lunden (24) har tegnet den nye gjesteserien i Dagbladet. Han mener norske tegneserier er bra, men dro til USA for lære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter Einar Lundens (24) serie «Bakevjen» i Dagbladet. Den skal gå hver dag i de neste to månedene og erstatter «Nemi» som gjesteserie. I motsetning til forløperen, understreker Lunden at dette handler om distriktshumor. - Det er rett og slett fordi det er det jeg har mest greie på. Jeg er født og oppvokst i distriktet og mener det er lurest å lage ting ut fra den en sjøl har greie på

ROMVESEN: Hovedpersonen i «Bakevjen» heter Vincent, er et kortvokst lite romvesen med for stor nese. Han er bortkommen på en annen planet - langt ute i distriktet. «Bakevjen» er en bearbeidet, og forbedret utgave av en serie jeg laget for månedsbladet «Larsons gale verden». Den inneholder satire og tar opp aktuelle temaer, men jeg har ingen ambisjoner om å forandre verden.

EKSTREMT: Jeg har gått to år på Joe Kubert School of Cartoon and Grafic Art i New Jersey. Der hadde jeg mange lærere som virkelige er kapasiteter i bransjen. En av dem lager søndagsseriene av «Skipper'n» og «Knoll og Tott». Ekstremt inspirerende.

PÅ ENGELSK: Jeg lager først stripene på engelsk og har sendt noen til amerikanske syndikater. Fikk svar fra ett, men takket nei. Det virket ikke seriøst nok. Nå venter jeg på svar fra flere av de større. Det er et nåløye, nærmest umulig å bli antatt, men jeg taper ingen ting på å prøve.

FORSKJELL: Flere av de norskproduserte seriene måtte nok tones noe ned hvis de skulle lanseres på det amerikanske markedet. Ellers synes jeg at flere av de nye, norske seriene holder imponerende høyt nivå. Kan for eksempel ikke skjønne hvorfor en serie som «Pondus» ikke skulle blitt en suksess i utlandet. Mange av de amerikanske seriene går hver eneste dag i årevis og kan bli litt utvannet. De norske tegnerne har nok bedre tid på seg.

MILLIONÆR? Det er vanskelig å leve av å lage striper i Norge. Men jeg er i etableringsfasen, og det gjelder å være tålmodig. Jeg tar andre illustrasjonsoppdrag og har en serie gående i Norsk Barneblad. Dette er ikke den letteste bransjen å slå gjennom i, men det er et klart mål for meg å kunne leve av å lage tegneserier.