Strekens papegøyer

«Slackerkunst er like imiterende og original som et barn eller en papegøye når de etterlikner det andre sier.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): Slik definerte en kritiker Slacker-begrepet, da det handlet om å navngi en ny trend av kopikultur på USAs kunstarena i 90-åra. Man var ute etter en etikett som skilte seg fra allerede etablerte merkelapper som appropriasjons- og gjenbrukskunst, og ordet som symptomatisk kom fra en samtidig filmtittel - og betyr slappfisk - slo øyeblikkelig an.

  • Slike tendenser dukket også opp på den såkalte «nye scenen» her til lands i samme tidsrom, og ikke minst med de mest upretensiøse arbeider på papir.
Nå har direktør Åsmund Thorkildsen - som start på Drammens Museums nye giv for samtidskunst - ledet en «stim» av disse «strekens slappfisker» inn i den nyrenoverte Lychepaviljongen under tittelen Norsk Slackertegning . Selv om tittelen skulle tilsi at det dreier seg om personer som skyr arbeid og anstrengelser, så gir ikke utstillingen et slikt inntrykk. Utstillerne er til dels tydelig fans av sine forbilder.
  • Derfor kan etterlikningen bli til lekende gjentakelse, og stilkopi resultere i bilder med kreativ energi.
Det er dessuten idémessige innspill bak når Terje Nicolaisen lager sin A4-serie etter minnet av en Sigmar Polke-tegning fra 60-tallet. Nicolaisen beskriver dette som at «gjenbruk av kunstneriske ideer er metaforisk sett en tanke om en intellektuell økologi, en slags motsatt avant-garde-strategi».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer