Streng dressur

En 60 år gammel dame har tatt bolig i Mette-Marit, mener FREDAGS Anna B. Jensen.

Burde de ny-kongelige være mer som oss, og slutte å leke 60-åringer?EN SEKSTI ÅR GAMMEL DAME har tatt bolig i kroppen til Norges 28 år gamle kronprinsesse.

Det var først da den engelske kunstneren Kate Pendry sa at Mette-Marits oppførsel var en fornærmelse mot en hel generasjon med kvinner, det gikk opp for meg. Det var da jeg fant løsningen på det spørsmålet som hadde ligget og gnagd innerst i sjelen, bak lag på lag med brudevals og bryllupskake og langsomt vinkende hender: Den Mette-Marit som gikk i joggesko og duffelcoat og danset til house henger langt inne i det mest bortgjemte skapet på Slottet. Sammen med møllkuler og gamle hatter - og håper at hun en gang blir akseptabel.

Den godt voksne dama som har tatt over Mette-Marits lange, slanke kropp, liker perlekjeder og pasteller og små cardigan-sett. Hun holder hodet litt sånn på skakke, og sier at «alt er veldig hyggelig og menneskene her er så kreative».

Det er deilig, du.

Hun drikker te og spiser snitter. Av og til er hun skikkelig gæren, da tar hun seg et glass med sherry, men som regel nøyer hun seg med ett glass alkoholfri vin. Sånn bare for å være på den sikre siden.

NOE HAR SKJEDD med Ari, også. Den Ari som skrek ut over Theatercaféen at han var den nye vinen, hvor er han? Han som gikk i stramme skreddersydde dresser. Han som var kjæreste med en rockestjerne. Han som smilte skjelmsk og forførerisk og tatoverte sekserterning på armen. Borte vekk. Tilbake sitter en litt flau ung herremann, med mildt ansikt, romslig lysegrå dress og altfor mange alvorstunge ord i munnen. Tilbake sitter Smørbukk.

Mette-Marit og Ari sitter i sofaer på Slottet og ser ut som angrende syndere. Som om de skal begynne ett nytt og bedre liv.

Og det var neppe deres valg. Det virker som om noen i Drammensveien 1 har tatt styringa over klesskapet og munntøyet deres.

«HUFF OG HUFF, hvordan skal dette gå. Hva skjer med det blå blodet? Jeg synes nå at Haakon kunne funnet seg en søt svensk prinsesse, eller i det minste en engelsk lady», sier de som håper på lovforslag mot ekteskap mellom muslimske søskenbarn. De som akker seg over pakistanske foreldres ekteskapsarrangementer. De som skulle ønske at Sonja og Harald hadde tvangsgiftet barna sine, bare litt.

Men det gjorde ikke Sonja og Harald. I stedet valgte Haakon seg en alenemamma med utagerende fortid og Märtha falt for en fjong forfatter. Derfor måtte de to utvalgte dresseres og blendavaskes slik at de passer inn i den besteborgelige familien, som kongefamilien jo er.

Så de nervøse royalistene behøver ikke å akke seg. Vi har fått en kronprinsesse som går med cardigan og knelange skjørt. Som klapper barn på kinnet og smiler søtt. Som ikke har vist seg offentlig med joggesko på aldri så lenge. Vi har fått en kommende prinsgemal som droppet frekke dresser for folkelig bunad. Som gikk fra best kledd-lista til verst kledd.

KANSKJE BESTEMØDRE LANDET over og 13-åringer på Snåsa synes det er best sånn. Jeg skulle ønske de ny-kongelige slapp å leke sekstiåringer. For jeg likte dem akkurat sånn som de var, jeg. Da de var sånn som oss.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.