KOMMENTARER

Streng, men urettferdig

Advokatforeningen feller en knusende dom over UNE. Det må Stortinget ta på alvor.

LEDER FOR PROSEDYREGRUPPA: Advokat Arild Humlen under en pressekonferanse i forbindelse med den såkalte Neda-saken. Familien til Neda (12) fikk avslag på asylsøknaden i 2012 etter å ha bodd i Norge i ti år.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LEDER FOR PROSEDYREGRUPPA: Advokat Arild Humlen under en pressekonferanse i forbindelse med den såkalte Neda-saken. Familien til Neda (12) fikk avslag på asylsøknaden i 2012 etter å ha bodd i Norge i ti år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Utlendingsnemnda (UNE) er blitt en stat i staten. Et overveldende flertall av asylsaker blir avgjort av nemndleder alene. UNE fungerer ikke som et «domstollignende organ», slik det var ment å være. Det blir fattet feilaktige vedtak på løpende bånd uten at sakene blir rettslig prøvet. UNE mangler barnefaglig kompetanse, og situasjonen for lengeværende asylbarn er prekær.Dette er bare noen av de graverende konklusjonene til Advokatforeningens aksjons- og prosedyregruppe i evalueringen av syv års arbeid med asylsaker. Hadde UNE vært et hvilket som helst annet forvaltningsorgan, ville det vært ramaskrik etter en slik dom fra et så kompetent fagmiljø. Men jeg har ikke hørt et knyst fra ansvarlige politikere. UNE er blitt en hellig ku, som politikerne ikke tør å røre. De bekrefter dermed funnene.

Prosedyregruppa ble opprettet for å gi rettshjelp til asylsøkere som hadde fått endelig avslag hos UNE. Forsvinnende få av sakene ble prøvd for retten, av den enkle grunn at asylsøkerne flest ikke har råd til advokat. En gruppe jurister, med Arild Humlen i spissen, mente det var et spørsmål om rettssikkerhet og ville teste om systemet fungerte. De ble overrasket over hvor ille det var.Siden starten i 2007 har gruppa sett på over 1700 saker og prøvd 74 dem for retten. 59 er endelig avgjort og 38 av dem i positiv favør for asylsøkeren. Særlig gjelder det saker hvor nemndleder har avgjort saken alene. Det skal normalt bare skje når sakene er opplagt. Det har de åpenbart ikke vært.Selv om prosedyregruppa har valgt ut saker som egner seg for rettslig prøving, er andelen omgjørelser oppsiktsvekkende høy. Det er rimelig å anta at mange flere uten rettshjelp er sendt ut av landet på feilaktig grunnlag.Humlen understreker at gruppa ikke mener å angripe UNE for mangler og svikt. Det er systemet de vil endre. Advokatene har heller ikke som mål å sørge for at flere asylsøkere får opphold. De er ikke aktivister for annet enn rettssikkerheten som politikerne også burde være, uavhengig av asylpolitikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.