Streng Previn

Ærefrykt overfor dirigenter har lang tradisjon i musikkhistorien. André Previn ser helst at den fortsetter også under hans regjeringstid i Oslo-Filharmonien. I alle fall har vi i pressen fått klar beskjed.

  • I morgen holder Previn, som sjefdirigent, sin første konsert med Oslo-Filharmonien. Det er knyttet stor spenning til 73-åringens ankomst til byen. Mariss Jansons har skapt en enestående posisjon for orkesteret - og omvendt. Men det er ingen automatikk i jobben med å opprettholde en attraktivitet blant publikum, konsertarrangører og plateselskaper i et stadig mer kortpustet, klassisk musikkmarked. Previn kan være rette mannen til jobben. Interessen for ham er enorm, og derfor har da Oslo-Filharmonien også invitert til pressekonferanse i dag.
  • Men noe lettvint og rundtomkringsnakkende, tilfeldig møte skal man ha seg frabedt. For Previn har også en spennende fortid utenom konsertsalene, og det er dette punktet orkest-rets ledelse nå er livredde for at pressen skal tråkke opp i under pressekonferansen. Så vi advares på forhånd i invitasjonen. Etter en kort, men hyggelig åpning om at vi er hjertelig velkommen - melder forbeholdene seg med full kraft: Vi får først vite at han ikke kan si mye konkret om sin Oslo-periode før februar 2003. Deretter poengteres at den firedobbelte Oscar-vinneren slett ikke er interessert i å si noe om filmkarrieren og Hollywood-karrieren heller. «Denne har jeg lagt bak meg én gang for alle med boken {lsquo}No Minor Chords: My Early Days in Hollywood',» erklærer han gjennom orkesterledelsen.
  • Videre får vi streng beskjed gjennom invitasjonen: «Privatlivet er et {lsquo}ikke-tema'; i særdeleshet hans tidligere ekteskap og alliansen mellom adoptivdatteren og Woody Allen.» Previn har vært gift med Mia Farrow, og er adoptivfar til Woody Allens kone Soon-Yi Previn. Men kravene til oss spørrelystne slutter ikke her, selvfølgelig. «Når det gjelder det nylig inngåtte ekteskapet med fiolinisten Anne-Sophie Mutter, vedlegges den korte pressemeldingen som gikk ut i den forbindelse.» Og der står det ikke mye annet enn at de faktisk har giftet seg.
  • Alt dette er jo et glimrende grunnlag for et langt og hjertelig forhold mellom den norske pressen og André Previn. Men når han nå har vært så sjenerøs å vise oss hvordan sikkerhetsbeltet fungerer, er det ikke sikkert kulturkollisjonen blir så stor. Vi får bare håpe at han har satt på dekk tilpasset norske forhold.