Strenge- og saksofonfryd

Pat Metheny med Chris Potter, John Abercrombie med Joe Lovano og Arild Andersen med Tommy Smith på nye solide album.

SAMSPILT:  Unity Band - f.v. Chris Potter, Antonio Sanchez, Pat Metheny og Ben Williams - framstår som samspilt og virtuost på sitt første album. Bandet skal turnere i sommer, men kommer neppe til Norge. FOTO: NONESUCH/JIMMY KATZ
SAMSPILT: Unity Band - f.v. Chris Potter, Antonio Sanchez, Pat Metheny og Ben Williams - framstår som samspilt og virtuost på sitt første album. Bandet skal turnere i sommer, men kommer neppe til Norge. FOTO: NONESUCH/JIMMY KATZVis mer

ALBUM:Pat Methenys nye «Unity Band» vil svorne Metheny-fans finne litt av alt som har gjort dem til nettopp det - Metheny-fans.

Men i tillegg til forventet virtuost spill på ulike akustiske og elektriske/elektroniske gitarer, er det mye mer å hente her.

PAT METHENY: Kvartettalbum med lag på lag av lyttegleder.
PAT METHENY: Kvartettalbum med lag på lag av lyttegleder. Vis mer

FØRST og sist handler «Unity Band» om samspill på øverste hylle. Metheny (57) stiller med nytt band, og i ni nye låter, skrevet spesielt for saksofonist Chris Potter, kontrabassist Ben Williams og trommeslager Antonio Sanchez, boltrer kvartetten seg med en henvendelseskraft vanligvis forbeholdt band som har spilt seg sammen og under huden på materialet gjennom år.

Det kommer spesielt godt til uttrykk i telepatiskklingende samspill mellom Metheny og Potter selv i halsbrekkende tempi.

«Celebration»

Arild Andersen & Scottish National Jazz Orchestra directed by Tommy Smith

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Men det skjer også uhorvelig fine ting når Metheny/Williams/Sanchez spiller under Potters dels superlogiske, dels ekstatiske soli. «Unity Band» er i det hele tatt et album der dyplytting ikke bare er en «must», men halve moroa og vel så det, og jeg vil tro at trommeslagere flest vil ha ett og annet å mene om Sanchez' mildt sagt vitale bidrag til festen.

POTTER er den første saksofonisten i et Pat Metheny-band siden «80/81»-kvartetten med Michael Brecker og Dewey Redman, og han går da også til verket med Brecker'sk trøkk og tone, melodikjær og dirrende av forskertrang i den lyse delen av tenorregisteret.

JOHN ABERCROMBIE QUARTET: Kjærlig tilbakeblikk på inspirasjonskildene fra 60-tallet.
JOHN ABERCROMBIE QUARTET: Kjærlig tilbakeblikk på inspirasjonskildene fra 60-tallet. Vis mer

Han er en av samtidas store tenorister, med teknikk, styrke og stemningsvarhet til å matche Metheny i alle spillets faser.

Med unge Ben Williams som en fryktløs og pågående partner for Sanchez i «drivverket», leder plutselig Pat Metheny en kvartett der han må spille opp mot sitt beste for å holde tritt, og som gir ham annerledes utfordringer og muligheter enn dem han møter i trioene sine eller Pat Metheny Group.

«Celebration»

Arild Andersen & Scottish National Jazz Orchestra directed by Tommy Smith

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

EN annen markant amerikansk gitarist, John Abercrombie (67), er også ute i skarpt kvartettformat, med saksofonist Joe Lovano, kontrabassist Drew Gress og trommeslager Joey Baron i følget. «Within A Song» er et kjærlig tilbakeblikk på 60-åra da døra til jazzen ble åpnet for den unge Abercrombie av standardsettere som Miles Davis, Ornette Coleman, John Coltrane, Bill Evans og ikke minst Jim Hall og Sonny Rollins' samarbeid på «The Bridge», og Abercrombie & co kvitterer fint med bl a «Flamenco Sketches» og «Blues Connotation».

Kvartetten klinger noen hakk mer tradisjonell og ikke så virtuos som Metheny-kvartetten, spesielt i kompet, men mer tilbakelente enn Metheny/Potter er Abercrombie/Lovano stadig førsteklasses fortellere av gode musikalske historier.

ARILD ANDERSEN/SCOTTISH NATIONAL JAZZ ORCH.: Jubileumskonset med bassen som melodiinstrument.
ARILD ANDERSEN/SCOTTISH NATIONAL JAZZ ORCH.: Jubileumskonset med bassen som melodiinstrument. Vis mer

MED Arild Andersens kontrabass som ledende melodiinstrument og Tommy Smith som kapellmester for/ saksofonsolist i Skottlands Nasjonale Jazzorkester kommer «Celebration», konsertopptak fra Glasgow i 2010.

Konserten var en av flere som feiret plateselskapet ECMs 40-årsjubileum med et utvalg «ECM-låter» i nye arrangementer, som Jan Garbareks «Molde Canticle», Chick Coreas «Crystal Silence» og Keith Jarretts «My Song».

«Celebration»

Arild Andersen & Scottish National Jazz Orchestra directed by Tommy Smith

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Både arrangører, solist(er) og storband leverer upåklagelig, slik de også gjorde under fjorårets Moldejazz. Arild Andersen er i tillegg til å være en melodisk sterk og følsom frontfigur/solist også representert som komponist med sin egen «Independency, Part 4» i Mike Gibbs' arrangement, og sammen med en kruttsterk Smith og bandet gjør han akkurat den låta til noe av et konsertklimaks.