Strenge mot Mutter

- Ja, hevder NRK P2s Erling Sandmo i gårsdagens utgave av Adresseavisen. Dermed bekrefter han de grusomme salvene han avfyrte i sin omtale av Mutter/TrondheimSolistenes Vivaldi/Tartini-CD i programposten «På sporet - nytt på CD». I samme artikkel får Sandmo støtte av sin programledermakker Kjell Hillveg, som mener at den verdensberømte fiolinisten blir altfor dominerende i forhold til orkesteret.

Kollisjonskurs

Dette ville knapt ha vært noen sak, om det ikke var for at Sandmo/Hillveg synes å være på kollisjonskurs med de fleste, blant andre verdens mest prestisjetunge klassiske musikktidsskrift, Gramophone (des. 99), videre med Dagbladets musikkritiker Ståle Wikshåland og ikke minst med P2s eget, utmerkete tidsskrift, NRK Musikken (desember/januar 99/2000). Gramophone-redaktøren kårer sågar CD-en til en av desembers ti utvalgte, med setningen: «Mutter vender tilbake til Vivaldi sammen med et stilfullt, livlig norsk ensemble som viser seg å være den perfekte partner.»

Ikke surt

- Mutter spiller ikke surt, men veldig ekspressivt, sier Ståle Wikshåland, som ga CD-en strålende omtale i Dagbladet lenge før Gramophone kom i handelen.

- Mutter bruker alt hun har lært og alt hun står for som fortolker, med spenn iallfall fra Beethoven til Lutoslawski, for å hente Vivaldi opp fra historien og skape ham på ny. Mutter har også gjort en enorm jobb med TrondheimSolistene, fått dem opp på et helt nytt nivå. Og det kommer de til å ha glede av i lang tid framover.

- Det snakkes om et «barokkpoliti» innen musikkritikken. Har P2 et problem med puristiske, sneversynte kritikere?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg ser dette som temperamentsfulle innlegg i en løpende debatt som vi bør ha, sier Ståle Wikshåland.

«Orgie»

Og for å understreke mangfoldet: Her er noen utvalgte sitater fra Mutter-anmeldelsen til NRK Musikken, signert Hugo Lauritz Jenssen:

«Her er en orgie i tempi, tonefarger, råskap og liv. Det er bare å bardunere huset og skru opp (...) Fiolinistenes førstedame pisker frem djevelsk meteorologi sammen med det mest insisterende trønderbandet siden Prudence.»

Hørte vi ordet «ekspressivt»?