Strengenes herre

Eric Clapton har forhekset generasjoner av lyttere. Blir gitarmesteren Wonderful Tonight?

Når Eric Clapton gjester Spektrum i kveld er konserten utsolgt. Det er trist for mange, og veldig hyggelig for de som har kapret billetter. For Clapton er en superhelt.

Han var rockeren framfor noen på seksti-tallet. Det både rulla og gikk når Clapton levde livet. I gruppene The Yardbirds, Blind Faith og Derek and The Dominoes spilte Clapton gitar og skreiv sanger. Gruppa The Cream var en sammenslåing av noen av de beste gitaristene England har oppfostret. I tillegg til Clapton var både Jeff Beck og Jimmy Page med.

Clapton er en artist med røtter i bluesen. På gutterommet satt han hjemme og øvde på dens abc. Forbildene var Chuck Berry, Muddy Waters, Blind Boy Fuller og Robert Johnson. Bluesens uttrykksfullhet ble kombinert med rock & roll og Eric Clapton begynte sin lange artistkarriere. Seinest i fjor spilte han inn Ridin` With The King med B.B. King.

På 70-tallet ga Clapton ut Layla and Other Assorted Love Songs, en plate som står som en milepæl i bluesens historie. De vakre, røffe og sjelfulle sangene kan fortsatt ta pusten fra deg. Så brøyt Clapton sammen under det harde livet som rockestjerne. Tilværelsen som aktiv artist ble lagt bort til 1974 da albumet 461 Ocean Boulevard kom.

Selv om det tøffe imaget falt, så falmet aldri stjernestatusen. Plater som Journeyman fra 1989 og Unplugged fra 1992 viser en musikalsk sett roligere Clapton, som fortsatt har bluesen rundt lillefingern.

Nå er det albumet Reptile som er ute, med både Claptons egne sanger og coverversjoner. «Vokalen er som vanlig en sann fryd, men det kanskje aller hyggeligste med plata er at gitaristen EC er så til stede, både i elektrisk og akustisk storform» skreiv Dagbladets anmelder om den.

Les mer om Clapton på den offisielle sida hans.