Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Strengt språk

Hans Christian Grønn (27) debuterer med leksikon om sin egen oppvekst. Ved å ringe 1980 og skrive «strengt» kan du få utdrag fra boka på mobiltelefonen din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Nå offentliggjøres kodeksene, mytene, syndromene - ja, rett og slett legendene om frykt, fark og feeling.»

I miljøet rundt Fokus Bordtennisklubb på Høyenhall, Furuset Hockey, samt Lindeberg alders- og sykehjem, oppsto elementer av et særegent språk i løpet av åttitallet. Det ble samlet av fem-seks fyrer fra Lindeberg, i tillegg til to fra Lørenskog. Nå debuterer Hans Christian Grønn med boka «Det som er strengt» - en alfabetisk oversikt over dette språket, og litt til. Det handler om en gjeng i en drabantby i Oslo. Om åtti- og nittitallet, om lokale helter, om å bruke kule uttrykk, om cola og snus. Om tida da Sjappa lå vegg i vegg med La Petite Lindeberg Pizza Pub. «In the happy days», som Grønn skriver.

- Jeg tror boka er universell, selv om den egentlig bare var ment for kameratene mine. Selv om vi fyrene har våre uttrykk på den og den greia, eller dét og dét trikset eller syndromet, går de samme tingene igjen i folks oppvekst.

« Strengt - (adj, adv.) Kult, fint, bra, supert, kraftfullt, gledelig, hævi, stivi, nudevi og så videre. Strengt er sekkebetegnelsen på alt som er positivt i livet.»

«DET SOM ER STRENGT» ble satt sammen som en særoppgave på Westerdals reklameskole. Grønn vant en skolekonkurranse, selv om det i juryens begrunnelse står at juryen først lurte på hva slags «navlebeskuende ungdomsonani og vissvass dette var».

- Etterhvert skjønte de at det var meningen. Jeg veit ikke om vi er mer nostalgiske enn andre fyrer på vår alder, det tviler jeg vel egentlig på. Men vi pleier nostalgien litt ekstra. Man trenger ikke nødvendigvis vokse fra tingene som var kule før, man kan integrere dem i det å bli voksen. Prøve å hindre at storheten svinner hen bare fordi tiden går. Om det er et symptom på tomhet i hverdagen at mange i vår generasjon går tilbake og er barnslige i flere år - jeg tror egentlig ikke det, sier Hans Christian Grønn.

- Der jeg vokste opp var det også noen som lagde nye, fine uttrykk hele tida. Hvorfor er det sånn?

- Jeg veit ikke. Ord og uttrykk går i sykluser. De blir borte, så går det ti år, og så kommer de tilbake. Det er en fyr i klassen som har en kompis som har en teori på at uansett hvor dumt et ord høres ut første gangen du blir presentert for det, blir det et OK ord når det brukes nok ganger.

« Ledende - (adj.) Korrekt, strengt, kraftfullt m.m. Eks.: «Neivel, for denne iskalde glasscolaen på halvlitersflaske var ikke noe særlig ledende.»

- ER HEMMELIGHETEN bak slike sosiolekter at uttrykkene må aksepteres og forstås intuitivt?

- Det er mye som er situasjonsbetinga, derfor har jeg tatt med eksempler og historier. Mange ord har én eksplisitt betydning, men bruker du det i en annen sammenheng, kan dét funke like greit. Ta et ord som «å kveile», å slappe av sammen med gutta. I dag er jeg utrolig trøtt, så det blir neppe kveiling på meg. Men jeg fikk også høre av en eldre bordtenniskar på et vorspiel en gang, at «Chris, du kan også kveile en bayer, eller kveile en dame, eller kveile en pølse! Det ække no problem, skjønneru». Så for å få fram helheten er det lettere å putte ordet inn i situasjoner. Det er ganske mange veier å gå.

« Flash - Fyr fra Pilen som i sin tid satt inne med Lindebergs strengeste sykkel. Ja, og sammen med Paolo og Per Willy - Lindebergs mest fluffy hår.»

- KAN MAN FINNE noen livsanskuelse i boka?

- Det var aldri intendert. Underholdningsaspektet var utgangspunktet. Samtidig - mange av de jeg skriver om i boka har det gått jævlig dårlig med. Hvorvidt dét skinner gjennom, det vet jeg ikke. Jeg prøver å skildre en epoke da alle var i form, for å si det enkelt.

SKALD: - Det er på ingen måte jeg som har skapt dette språket. Jeg har bare vært skalden i gjengen og ført det i tastaturet, forklarer Hans Christian Grønn.