Stress-ko-ko i Tokyo

Forretningsmenn med teddybjørner eller underbukser ladd med negative ioner? I Japan er ingenting for ekstremt når stresset skal reduseres i en hektisk storbyhverdag.

De siste fire åra har japanerne brukt over 300 millioner dollar for å trøste seg med kosedyret Tarepanda, en panda som aldri forlater sin liggende positur og ser opp på deg med snille og undrende øyne.

Det er ikke bare unge gutter og jenter som har falt for sjarmtrollet. Også japanske forretningsmenn finner omsorg og trøst i sjarmtrollet, som finnes i over 600 varianter på alt fra klistremerker til askebegre.

Japanske psykologer forklarer fenomenet med stress og økonomiske nedgangstider. Synet av sukkersøte Tarepanda varmer de hardt prøvedes hjerter og hjelper dem til å slappe av. Pandaens trege natur er en velkommen motpol.

Det barnlige

- I Japan har de en for oss merkelig bevissthet og åndelighet i forhold til det barnlige, forteller trendforsker Michelle Orme, som har observert japansk storbykultur på nært hold.

- Det er lov for voksne å leke seg i en helt annen grad enn her i Norge. Det unge og friske står for spirituell nytelse. Barn og voksne kan ha de samme lekene. Hvorfor må vi kaste bamsen her hjemme når vi blir «store»? Vi kan lære av japanernes krysslivsstil mellom det unge og det gamle, det tradisjonelle og det skapende.

Det sterke presset på forsørgeren i familien og den korte tida han/hun har til familien, gjør også kosedyret til en substitutt, tror Orme.

En myk og drømmende venn er heller ikke eneste utradisjonelle utvei for hardt pressede japanere. Et vell av høyteknologiske og nytenkende stressless-metoder tilbyr fornyet energi eller kortvarig flukt fra hverdagen.

- Kelner, oksygen takk

Hva som er så positivt med negative ioner, fant forskerne egentlig ut allerede i 1932. Men så langt har det vært amerikanske ubåter eller russiske sykehus som har benyttet seg av det.

«Luftas vitaminer» kalles oksygenpartiklene med et ekstra elektron, og som sies å kunne redusere stress, lindre allergier eller lette depresjon og migrene. I røykfylte rom og nær datamaskiner har lufta lavt innhold av disse «vitaminene», mens fritidsområder som fjell, strand og vann har et høyt innhold.

- I dag kan du gå innom en gassbar i Tokyos gater og få påfyll av oksygen, forteller Orme. - En oppkvikker for storbymennesker med lange arbeidsdager.

Men det er ikke bare på bar du kan bli negativt ladd med positiv virkning. Ioniserte tannbørster, sminke, halsbånd til kjæledyr og underbukser selger som varmt hvetebrød, selv om den luftrensende teknologien selvsagt har sine bivirkninger. Som for eksempel svak misfarging av vegger, tak og omgivelser om den brukes over lengre tid. Eller utslipp av ozongass.

Innkapslet velvære

Et annet høyteknologisk apparat japanerne har forelsket seg i, er en solariumliknende kapsel som tilbyr både avslapning og flukt fra overbefolkede omgivelser. I løpet av en behandling, som varer fra 20 minutter til én time, kan brukeren nyte en kombinasjon av vibrerende massasje, lysbehandling, aromaterapi, svalende luft eller avslappende musikk. Påstanden er at den riktige sammensetningen reduserer stress, gir vekttap, er bra mot hudproblemer og søvnløshet.

- Utbredelsen av mobiltelefon og pc virket like sprøtt for noen år tilbake. En trend når alltid et ekstremt ytterpunkt før den faller tilbake og normaliseres. Mest sannsynlig blir japanernes metoder også tatt i bruk her i landet. Det er bare et tidsspørsmål, tror Orme.

- Tida har slukt oss. Vi kjøper oss tid, vi kjøper oss nærhet. Teknologien kan være et hjelpemiddel for å få tida tilbake, tror vi.

Det er bare å bøye seg ydmykt for at sanselighet og nytelse i framtida vil bli basert på en kombinasjon av det kunstige og det naturlige, menneskelige, noe Orme kaller virtualitet.

Nettopp det er de nye lekerobotene et godt eksempel på. En blanding av et tradisjonelt kosedyr og den tidligere bølgen tamaguchi . Egentlig en leke, men like mye en trofast venn. Hunden Aibo har følelser (i hvert fall seks) og instinkter (fem), kan kjenne igjen ord og ta bilder. Er din menneskelige venn trist, kan du velge deg en glad menneskevenn i stedet.

- Teknologien konkurrerer med mennesket. Plukk det du vil fra den reelle eller den virtuelle verden. Det er opp til oss å bruke verktøyet til det gode.

Japanernes åpenhet for eksperimentell nedstressing tror Orme bunner i to årsaker.

- De har ligget ekstremt langt framme teknologisk, og har en annen relasjon til teknologi som hjelpemiddel. Dessuten gjør deres religiøse tilhørighet dem mer åpne og fleksible, om den er buddhistisk eller hinduistisk basert.

Fornyet tradisjon

Av mer tradisjonelle avstressingsmetoder, men i utradisjonelle omgivelser, er små massasjebåser på overfylte T-banestasjoner.

- Særlig forretningsmenn benytter seg av dette tilbudet, og haster videre, forteller Orme.

De klassiske offentlige badene er også på vei tilbake. Japanerne bader nemlig ikke for å vaske seg, men for å slappe av. I dag er under halvparten igjen av de engang over 17000 badene, men antallet øker.

Slow food er en annen bølge som begynner å få fotfeste, hvor tilberedningen og nytelsen av mat går tilbake til det tradisjonelle - organiske råvarer fra traktene, tilberedning i naturlig tempo og fortæring i rolige omgivelser. Med tid til å tygge maten.

Og til de nordmenn som har misforstått fullstendig og synger karaoke på bar: Japanerne synger karaoke uten selskap, for å komme i kontakt med seg selv, på egne premisser...

Orme nekter derimot å kalle oksygenbarer, vibrerende kapsler eller roboter med følelser for kunstig eller selvmotsigende.

- Det kommer an på hva du mener med kunstig.

- Men er det ikke en form for selvbedrag å kjøpe seg fri fra stress?

- Det fungerer å lure seg selv! Det har mennesket gjort til alle tider. Og med kløkt og glede...

Før i tida var meditasjon, yoga eller skyggeboksing regnet for hokuspokus her til lands, men er i dag vanlige metoder for å finne ro og harmoni. Kanskje kommer det snart en japansk gassbar nær deg?

Kilder: El Pais, Metropolis.com

SNARVEI: Programmerer de en Alpha 21 etter dine ønsker, går du ned i vekt, blir kurert for søvnløshet, blir massert eller får vakrere hud... På få minutter.
ROBOT MED FØLELSER: Er dine venner i dårlig humør, kan du heller søke selskap hos hunden <a href="http://www.eu.aibo.com/">Aibo</a>. Selv om Aibo også kan finne på å være trist, med seks følelser programmert...
TRØST UTEN TALE: De siste fire åra har japanerne brukt over 300 millioner dollar på å kose seg med Tarepanda, her i en tegnet utgave. Til og med forretningsmenn lar seg henføre, som trøst i økonomiske nedgangstider.