Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stress ned - lytt til fuglene

Britisk undersøkelse slår fast at fugler styrker den mentale helsa

GIR HELSEBOT: Det er ikke så dumt å ha en dompapp i nærheten når angsten truer. Foto: NTB Scanpix
GIR HELSEBOT: Det er ikke så dumt å ha en dompapp i nærheten når angsten truer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det første jeg ser hver morgen når jeg kikker ut av vinduet, er et stort tre som nå vinterstid spriker med sine mørke greiner mot himmelen, som et grafisk blad fra Japan eller Kina. Det er alltid bevegelse rundt dette treet, svarte skygger som svever omkring lik store biter av aske. Kråker. De observerer verden fra hvert sitt utkikkspunkt. Enkelte kommer i elegant glideflukt, andre flakser viltert. Noen ganger ser du en med nebbet fylt av en bit mat, med tre, fire andre jagende etter seg.

Kråkene er vakre fugler. Men ryktet deres er ikke spesielt godt. Mange oppfatter dem som skremmende, særlig de som har Alfred Hitchcocks film «Fuglene» (1963) friskt i minnet. Som en motvekt mot denne grøsseren kan du lese den fabelaktige boka «Kråker. Et portrett» av Cord Riechelmann. Da skjønner du at kråkene er kloke, smarte og intelligente. I tillegg til å være fugleverdenens svartkledde, hese rockere.

Poeter, musikere, ornitologer og ganske alminnelige turgjengere har alltid glede av fuglelivet. Fugler er overalt, også i byene. Men er du oppmerksom på dem? Hvis ikke, bør du bli det. Å trene seg opp til å se våre fjærkledde venner kan gi en betydelig helsegevinst, som det heter. En nylig publisert, britisk undersøkelse konkluderer med at mennesker som har fugler i nærheten, blir mindre preget av stress, depresjoner og angst. Undersøkelsen er et sterkt argument for grønne lunger i urbane omgivelser. Busker, trær og parker kan motvirke angst og rastløshet – godt hjulpet av fuglene.

Rapporten, som er gjengitt i Science Daily og også referert på nettstedet forskning.no, omfatter rundt 270 mennesker. Konklusjonen er at deres mentale helse er proporsjonal med antall fugler de kan se rundt seg. Det spiller ikke så stor rolle hva slags fugler det er snakk om; bokfinker, spurv eller skjærer. Det er antall fugler som gir psykisk helsebot. Konklusjonen er at det å se fugler omkring seg, gir mennesker en sterkere opplevelse av å være knyttet til naturen. La fuglene bygge rede i ditt hår. Til gjengjeld gir de sjelen din vinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media