LEDER

Strid om lærernes tid

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

At både KS og Unio har godtatt riksmeklerens skisse i lønnsoppgjøret, betyr ikke at alle er fornøyde. Kanskje blir streiken bare utsatt. Blant Unios medlemmer er reaksjonene sterke. Særlig er diskusjonen høylytt på mange lærerrom, og spørsmålet er om forhandlingsleder Ragnhild Lied har gått KS for langt i møte på spørsmålet om lærernes arbeidstid. Hun har i alle fall strukket seg lengre enn mange medlemmer mener hun hadde mandat til å gjøre. I sosiale medier raser de nå mot ledelsen, og argumenterer sterkt for å stemme nei i uravstemningen om avtalen. Gjør flertallet det, blir det likevel streik i skolen.

Årets lønnsoppgjør har handlet om viktige prinsipper for lærerne. Arbeidstakerne har vunnet en viktig seier når avtalen slår fast at de fortsatt sikres sentral avtale om leseplikt og arbeidsår som nå, hvis ikke partene er enige om å fravike disse. Lærerne får også et økonomisk oppgjør som sikrer at de tar igjen noe av etterslepet de har hatt de siste åra, særlig gjelder dette for lektorene.Når verken Norsk Lektorlag eller Skolenes landsforbund likevel anbefaler meklingsresultatet, skjer det av de samme grunnene som det surrer på norske lærerrom. Alle norske lærere skal nå oppholde seg på skolen i 7,5 timer hver dag. Avtalen åpner også for utvidelse av lærernes arbeidsår uten elever til stede, dersom dette blir avtalt lokalt. Antall undervisningstider skal ikke økes, og antall timer avsatt til forberedelse og etterarbeid blir som i dag. Men lærerne kan pålegges vikartimer innenfor normalarbeidstida og kompenseres da med 50 prosent tillegg per time, en tredel av det de får betalt i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer