Strid om oppsigelse av 118 i Berlingske Tidende

København: Den danske avisen Berlingske Tidende offentliggjorde mandag planer om å si opp 118 heltidsansatte. De ansatte anklager Orkla Media for rent profittjag. Se også: - Avisenes egen skyld Dansk presse om oppsigelsene

De 118 utgjør rundt en seksdel av avisens totalt 725 heltidsstillinger.

Ifølge avisens ledelse er årsaken til oppsigelsene og innsparingsplanen at den tradisjonsrike, konservative avisen i lengre tid har hatt synkende annonseinntekter. I år er nedgangen ventet å tilsvare rundt 100 millioner danske kroner, eller vel 105 millioner norske kroner.

Men forklaringen avvises av de ansattes hovedtalsmann, fellestillitsvalgt Uffe Gardel.

Lønnsomhet

- Dette dreier seg ikke om å ta høyde for kommende fall i annonseinntektene. Det dreier seg om å gjøre avisen lønnsom, og det er innlysende at avisens nye eiere, det norske mediekonsernet Orkla, har stukket ut en slik strategi, sier Gardel til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han avviser at Berlingske er et kriserammet selskap.

- Både Berlingske Tidende og Det Berlingske Officin ventes å gå med overskudd i 2001. Og avisens annonseomsetning ventes bare å bli 1 prosent lavere enn omsetningen i 1999, sier han.

Gardel anklager ledelsen i Berlingske Tidende for ikke å kjenne til avisdrift, Orkla Media for ikke å kjenne det danske avismarkedet.

- Ingen av dem synes å ha klart for seg at vi i Berlinske Tidende befinner oss i en konkurranse om kvalitet, hvor vi står overfor meget dyktige konkurrenter.

Norskeid

Berlingske Tidende er kontrollert av det norske mediekonsernet Orkla Media. Det norske konsernet kjøpte det danske medieselskapet Det Berlingske Officin, der avisen Berlingske Tidende er rosinen i pølsa, for 1,7 milliarder kroner i fjor høst.

Berlingske Tidende er 252 år gammel, og Det Berlingske Officin kontrollerer rundt 40 prosent av det danske mediemarkedet, skriver Dagens Næringsliv i en reportasje mandag.

De ansattes fellestillitsvalgte Uffe Gardel sa i en kommentar til Dagens Næringsliv, før planene om oppsigelse av 118 heltidsstillinger var kjent, at Orkla Media «har økonomiske mål som er fullstendig urealistiske».

Fordelt

Det er ikke bestemt hvilke navngitte personer som vil bli oppsagt, men fordelingen mellom avisens forskjellige avdelinger er klar. 40 heltidsstillinger blir fjernet blant avisens funksjonærer, 32 blant typografene, 25 journalister, 10 ledere og 11 timelønnede deltidsansatte.

De ansatte ble orientert på et møte mandag ettermiddag.

Ifølge kommersiell direktør Søren Jacobsen kan man ikke utelukke ytterligere reduksjoner i avisens stab.

- Det vil være feil å si at bunnen er nådd, bare av den ene grunn at vi er blitt meget overrasket over hastigheten i nedgangen i annonsemarkedet. Derfor kan ingenting utelukkes, sier Jacobsen.

(NTB)