MØTER MOTBØR: «The End of the Tour», hvor Jason Segel spiller den amerikanske forfatteren David Foster Wallace, har ikke falt i smak hos den avdøde forfatterens familie.
MØTER MOTBØR: «The End of the Tour», hvor Jason Segel spiller den amerikanske forfatteren David Foster Wallace, har ikke falt i smak hos den avdøde forfatterens familie.Vis mer

Strid rundt «How I Met Your Mother»- skuespillerens film om avdød forfatter

Familien tar avstand.

(Filtermagasin.no): Før hans død i 2008 hadde 46 år gamle David Foster Wallace blitt en av litteraturverdenens mest respekterte navn, spesielt etter at han ga ut den hyllede mursteinen «Inifinite Jest» i 1996.

Gjennombruddsromanen foregår i en nær fremtid hvor USA, Canada og Mexico har gått sammen i én superstat og omhandler (veldig forenklet) jakten på en særdeles underholdende videokassett.

De 1079 sidene er foreløpig ikke i ferd med å bli filmatisert.

Derimot har innspillingen nå startet for filmen basert på journalist David Lipskys samtaler med Wallace, da han fulgte bokturneen hans i 1996, «Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip With David Foster Wallace».

Kritiseres av familien Samtalene skulle danne basis for en magasinartikkel, men ble ikke publisert etter at forfatteren og journalisten ble uvenner.

I stedet hentet Lipsky dem frem igjen etter at Wallace døde.

Lipsky spilles i filmen av Jesse Eisenberg, mens Jason Segel spiller Wallace. Tittelen er for øvrig gjort litt mindre munnfull-aktig: «The End of the Tour».

Boka var kritikerrost, men likevel ser det ut til at hverken David Foster Wallace's etterlatte eller forlaget som ga ut bøkene hans har noen særlig sans for filmatiseringen.

I en uttalelse publisert av LA Times går de og The David Foster Wallace Literary Trust, stiftelsen som forvalter forfatterskapet hans, hardt ut mot produksjonen.

Her står det at de «ønsker å gjøre det klart at de ikke har noen kobling til, og hverken godkjenner eller støtter» filmen.

- David ville aldri vært enig - Denne filmen er løselig basert på utskrifter fra et intervju David ga samtykke til for atten år siden for en magasinartikkel om utgivelsen av romanen «Infinite Jest». Den ble aldri publisert, og David ville aldri vært enig i at de lagrede utskriftene senere skulle kunne gjøres om til grunnlaget for en film.

Ifølge uttalelsen er de involverte fra filmen gjort oppmerksomme på stiftelsen og familiens reservasjoner.

De vurderer etter eget sigende nå hvilke juridiske muligheter de har i møte med filmen, og presiserer:

- Vi anser den ikke som en hyllest.