Striden om arbeidskraft

Ingress

Meninger

Ingen ting er som en heftig partiintern krangel sommeren før et stortingsvalg. Da forstår vi at motsetningene er reelle og at argumentasjonen har flere dybder. Striden handler om verdien av massiv arbeidsinnvandring. Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) anser det som et ubetinget gode. Han har fått støtte av samtrønder og næringsminister Trond Giske (Ap). Mot seg har Moe partifellen Per Olaf Lundteigen (Sp) og LOs sjeføkonom Stein Reegård (Ap). Med seg har Moe sin gamle våpendrager Ivar Vigdenes (Sp), som tidligere har vært Moes politiske rådgiver og nå er ordfører i Steinkjer. Det yppes med sverd og holmgang. Her står senterpartimann mot senterpartimenn. Her står Ap-mann mot Ap-mann. Temaet er viktig. Det handler om norsk økonomi, om sosial dumping, om norske lønns- og arbeidsforhold, om rentenivå og globalisering, om alt. Kan vi forlange mer? Det kan bli sommerens slager.

Spørsmålet om arbeidsinnvandring er så komplekst og sammensatt at det er nedsatt flere offentlige utvalg for å utrede det hele. Statistisk sentralbyrå har laget framskrivninger fram mot år 2100 som viser at vi alle er ulønnsomme, men at noen nok er mer ulønnsomme enn andre. Siv Jensen har i et forsommerraid radbrukket tallene i et forsøk på skremme, men har rukket å innrømme at hun nok hadde misforstått tallene.

Det vi kan slå fast er at arbeidsinnvandrere fra tidligere østeuropeiske land, som nå er EU-medlemmer, har hatt betydelig virkning på norsk økonomi. Sammen med billige importvarer fra framvoksende økonomier i Asia har utvidelsen av EU i 2004 forhindret lønnspress og prispress. Nordmenn har hatt en eventyrlig kjøpekraftsforbedring. Norske husholdninger og bedrifter har fått utført arbeid for behagelige priser. Innvandrerne er blitt godt behandlet gjennom fagbevegelsens og regjeringens iherdige kamp mot sosial dumping. I sum har utviklingen i verden og i EU hatt positiv virkning for norsk økonomi. Men det er ikke gitt at det vil forbli slik i all tid framover.

Arbeidsinnvandring krever politisk årvåkenhet og langsiktig tenkning. Å importere en billig arbeiderklasse kan få følger ingen er tjent med. Derfor bør de stridsglade herrer hylles. De bidrar til økt innsikt på et viktig felt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.