LEDER

Striden om arbeidskraft

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ingen ting er som en heftig partiintern krangel sommeren før et stortingsvalg. Da forstår vi at motsetningene er reelle og at argumentasjonen har flere dybder. Striden handler om verdien av massiv arbeidsinnvandring. Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) anser det som et ubetinget gode. Han har fått støtte av samtrønder og næringsminister Trond Giske (Ap). Mot seg har Moe partifellen Per Olaf Lundteigen (Sp) og LOs sjeføkonom Stein Reegård (Ap). Med seg har Moe sin gamle våpendrager Ivar Vigdenes (Sp), som tidligere har vært Moes politiske rådgiver og nå er ordfører i Steinkjer. Det yppes med sverd og holmgang. Her står senterpartimann mot senterpartimenn. Her står Ap-mann mot Ap-mann. Temaet er viktig. Det handler om norsk økonomi, om sosial dumping, om norske lønns- og arbeidsforhold, om rentenivå og globalisering, om alt. Kan vi forlange mer? Det kan bli sommerens slager.

Spørsmålet om arbeidsinnvandring er så komplekst og sammensatt at det er nedsatt flere offentlige utvalg for å utrede det hele. Statistisk sentralbyrå har laget framskrivninger fram mot år 2100 som viser at vi alle er ulønnsomme, men at noen nok er mer ulønnsomme enn andre. Siv Jensen har i et forsommerraid radbrukket tallene i et forsøk på skremme, men har rukket å innrømme at hun nok hadde misforstått tallene.

Det vi kan slå fast er at arbeidsinnvandrere fra tidligere østeuropeiske land, som nå er EU-medlemmer, har hatt betydelig virkning på norsk økonomi. Sammen med billige importvarer fra framvoksende økonomier i Asia har utvidelsen av EU i 2004 forhindret lønnspress og prispress. Nordmenn har hatt en eventyrlig kjøpekraftsforbedring. Norske husholdninger og bedrifter har fått utført arbeid for behagelige priser. Innvandrerne er blitt godt behandlet gjennom fagbevegelsens og regjeringens iherdige kamp mot sosial dumping. I sum har utviklingen i verden og i EU hatt positiv virkning for norsk økonomi. Men det er ikke gitt at det vil forbli slik i all tid framover.

Arbeidsinnvandring krever politisk årvåkenhet og langsiktig tenkning. Å importere en billig arbeiderklasse kan få følger ingen er tjent med. Derfor bør de stridsglade herrer hylles. De bidrar til økt innsikt på et viktig felt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer