Striden om samlingen

Oppbevarer Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Oslo smuglergods?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET PÅGÅR NÅ

en interessant akademisk debatt i kjølvannet av NRK Brennpunkts to programmer om skriftsamlingen til Martin Schøyen. Sist ute er førsteamanuensis Torkel Brekke og professor Per Kværne, som i Dagbladet 17.september kommer med et frontalangrep på Brennpunkt og hevder at vi er uetterrettelige og farer med usannheter. Skal vi tro deres argumentasjon, burde vi aldri ha stilt spørsmål ved den etiske opptredenen til dem som har forsket på samlingen.

Det er altså et faktum at det pågår en reell strid blant akademikere om forskningsetikken knyttet til Schøyen-samlingen, og at Universitetet i Oslo nå har stanset all forskning på samlingen. Universitetets ledelse har bedt om å få alle kort på bordet. For få dager siden vedtok også den norske avdelingen av ICOM (The International Council of Museums) en skarp uttalelse der de konstaterer at deler av Schøyens samling er skaffet til veie gjennom plyndring. Dette demonstrerer betimeligheten av å få frem relevante nye fakta om samlingen.

Vi må også minne om det besynderlige i at eieren selv, Martin Schøyen, både har nektet å stille til intervju med Brennpunkt, og heller ikke svart på noen av våre skriftlige spørsmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer