DEBATT

Skihopp:

Striden om stilen

De som forsvarer stilpoengenes plass i hoppsporten har dårlige argumenter.

SMUKT SVEV: Dagens praksis for å bedømme et hopps stilkarakterer er paradoksal, mener artikkelforfatteren. På bildet: Maren Lundby under et hopp i Peyongchang 12. februar. REUTERS/Dominic Ebenbichler TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH "OLYMPICS BEST" FOR ALL PICTURES.
SMUKT SVEV: Dagens praksis for å bedømme et hopps stilkarakterer er paradoksal, mener artikkelforfatteren. På bildet: Maren Lundby under et hopp i Peyongchang 12. februar. REUTERS/Dominic Ebenbichler TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH "OLYMPICS BEST" FOR ALL PICTURES. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Minervas Nils August Andresen argumenterte nylig for at stilkarakterer bør fjernes fra hoppsporten. Slik blåser han liv i en problemstilling som dominerte norsk skidebatt i perioden hvor skiidretten ble organisert og strukturert som moderne sport.

Skiidrettens utvikling fant sted i spenningsfeltet mellom en norsk idrettstradisjon og innflytelsen fra den engelske sporten, skriver Rune Slagstad i sitt monumentale verk (Sporten). Blant idrettene som hadde størst framgang i kjølvannet av den engelske sporten, var de såkalte c-g-s-idrettene: Centimetre, gram, sekunder, med andre ord konkurranser hvor det er mulig å måle nøyaktig hvordan én prestasjon forholder seg til en annen. Rangering og sammenligning blir sentrale elementer.

Mange anså den engelske innflytelsen som et fremmedelement i den ærverdige norske skitradisjonen. Dette var bakgrunnen for Nansens oppfordring om å «øve idræt, men sky sporten og alskens rekorder». I langrenn ble det likevel ganske tidlig enighet om at tiden skulle være avgjørende, selv om rennet i 1895 ble arrangert med innlagte hindre som ble bedømt av utplasserte dommere, skriver Slagstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.