MÅ FINNE PENGER: Fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim. Foto: NTB Scanpix
MÅ FINNE PENGER: Fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bemanningsnorm i barnehagene:

Striden står ikke om kvaliteten i barnehagene bør styrkes, den står om finanisering

Barna må få nok penger.

Meninger

Kvaliteten i norske barnehager er dårligere enn antatt, viser en ny undersøkelse. Prosjektet «Med blikk for barn - kvalitet i barnehagen for barn under 3 år» har avdekket at barnehagene er under stort press på grunn av mange barn per ansatte. Det får konsekvenser for sikkerheten og barnas læring, og det pedagogiske tilbudet blir ikke så godt som det skal være, sier en av forskerne bak undersøkelsen til NRK.

Fungerenende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) har ingen problemer med å svelge unna kritikken i NRKs reportasje, han lover bot og bedring. Det er ikke så rart. Regjeringen har allerede sendt ut på høring et forslag om bemanningsnorm og pedagognorm i barnehagene. Etter en tid med sterk kapasitetsutbygging i barnehagesektoren, skal det nå fylles på med innhold. Normen foreslår én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Departementet foreslår også å skjerpe kravet til pedagogisk bemanning, til én pedagogisk leder per syv barn under tre år og én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Men striden står ikke om kvaliteten i barnehagene bør styrkes, den står om finanisering. Det følger ikke nok penger med, sier kommunene.

Det er kommunene som sørger for å gjennomføre de aller fleste velferdsoppgaver i dette landet. I øyeblikket ser kommuneøkonomien god ut, men som for norsk økonomi for øvrig er det mørke skyer i horisonten. Og de ser ekstra mørke ut for kommunene. Mens statens finanser i mange år har vært preget av overskudd og et oljefond som nå er fylt opp med 8000 milliarder kroner, har norske kommuner finansiert sine investeringer med stadig mer gjeld. En tildels sterkt forgjeldet kommunesektor vil være sårbare for økte renter, samtidig som de skal løse mange av de krevende oppgavene som en aldrende befolkning vil føre med seg.

For å gjennomføre bemannings- og pedagognormen for barnehagene som regjeringen legger opp til, mener Kommunenes sentralforbund (KS) at det mangler én milliard per år fra 2020. Kunnskapsdepartementet bestrider regnestykket, men her ligger definitivt beviskravet hos departementet. Det er nemlig ikke bare for barnehagene det politiske Norge har ambisjoner de kommende årene, også skolene behøver et økonomisk løft for å sikre den «tidlige innsatsen» som stort sett alle politikere på Stortinget ønsker.

Statsbudsjettet som legges fram i morgen, vil markere starten på en epoke med langt mindre oljepengebruk. Å prioritere innsatsen mot de yngste er fornuftig, men det krever realisme i rammene og at prioriteringene legger til rette for det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.