Strikkende humler og levende pelshjerter

Originalt, rørende og litt skummelt fra Line Halsnes.

TEKSTDEBUT: Line Halsnes har illustrert mange barnebøker. Nå debuterer hun med både tekst og bilder i sin egen bok, «Stakkars lille hjerte». Illustrasjon: FRA BOKA
TEKSTDEBUT: Line Halsnes har illustrert mange barnebøker. Nå debuterer hun med både tekst og bilder i sin egen bok, «Stakkars lille hjerte». Illustrasjon: FRA BOKAVis mer

ANMELDELSE: «Jeg har funnet et levende hjerte», roper Emma til storesøsteren Jenny. Det er et lite rødt dunkende pelshjerte som lukter vanilje, sukkerspinn og kanel.

Det henger i en tråd, og Emma og Jenny følger tråden. De kommer til et stort summende hull og krabber nedi. Der er det en fabrikk som lager humler.

Rørende og skremmende Den store dronningen nederst i hullet setter seg til å reparere hjertet. Hun strikker det fint og ferdig til en humle. Jentene setter seg på hver sin humle og flyr høyt til værs.  

Illustratøren Line Halsnes' debutbok er original over i det eiendommelige.
 
Selve storyen er vakker; det lille bankende bløte røde hjerte, de to søstrene som må passe på så det ikke blir klemt i stykker. Og humledronningen med den rørende omsorgen for det bankende hjerte som skal bli en humle.   

Skummel
Blyanttegningene er nokså dystre — nesten litt skremmende - både i motiv og farger. Her er klippet inn tekniske rariteter; digre tannhjul og selsomme instrumenter nedi humlefabrikken. Det er tøft, variert og elegant gjort, men jeg må innrømme at jeg har problemer med å følge storyen.

Her er få oversiktsbilder, og detaljrikdommen i den selsomme fabrikken går på bekostning av helheten. Digre humleøyne og store summende kropper gjør boka nokså skummel.

Strikkende humler og levende pelshjerter

Den kunstneriske kompromissløsheten går med andre på bekostning av en viss leservennlighet. Om da det er et kriterium for billedbøker.