Strikket Reodors mariusgenser med cocktailpinner

Datamaskiner er holdt langt unna den nye Flåklypa-filmen. Alt er laget for hånd og animert på gamlemåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 8. november får kinopublikummet et gjensyn med Kjell Aukrust-universet som ble levendegjort på film for flere generasjoner av nordmenn av Ivo Caprino i 1975.

På de 38 årene som er gått siden «Flåklypa Grand Prix» hadde premiere, har animasjonsfaget blitt revolusjonert av datateknikk.

Men da den nye filmen skulle lages, valgte filmskaperne å gjøre det helt og holdent på gamlemåten - med små dukker som nennsomt flyttes millimeter for millimeter i håndbygde omgivelser fra bilde til bilde. Datamaskiner har knapt vært i nærheten av opptakene.

Sjarmen og varmen - Det er vanskelig å yte Kjell Aukrusts opprinnelige tegninger med data-animasjon. Ved å bygge modeller for hånd har vi gjenskapt sjarmen og varmen, detaljene og de små skjevhetene i tegningene, fortalte regissør Rasmus A. Sivertsen da sekvenser av filmen for første gang ble vist offentlig på det månedlige filmarrangementet Blått Lerret på Parkteateret i Oslo i går kveld.

De små figurene som representerer Solan, Ludvig og Reodor Felgen kostet et sekssifret beløp å lage. At Felgens mariusgenser ble håndstrikket med cocktailpinner for å få tilstrekkelig små masker i stoffet, sier noe om detaljnivået.

- På denne måten blir heller ikke teknikken så fort utdatert som data-animasjon, sier produsent Cornelia Boysen, som håper filmen har samme status i år 2052 som Caprinos film har i dag.

Snøkanon «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa» handler om at Flåklypa Tidenes redaktør Frimand Pløsen sliter med opplagsnedgang etter flere år ha vinklet forsider på at det blir snø til jul - uten at det hvite stoffet har dalt ned fra himmelen i tide.

Pløsen søker hjelp hos sykkelreperatøren som i sin tid gjorde det så skarpt med superbilen Il Tempo Gigante.

Reodor Felgen har selvfølgelig en snøkanon blant sine patenter, men maksimalinnstillingen «ny istid» skal vise seg å bli problematisk for det lille bygdesamfunnet.

Det er den nylig avdøde skuespilleren Trond Brænne som leser Felgens stemme i filmen. Toralv Maurstad, som var Ludvigs stemme i «Flåklypa Grand Prix», er fortellerstemme denne gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer