Striper på veggen

Nå kan du henge Norges største tegneseriesuksesser på veggen. Nemi og Pondus har åpnet salgsutstilling.

DRØBAK (Dagbladet): -  Vi ser jo dette hver dag. Så det er fint at folk får se det også, sier Pondus-skaper Frode Øverli.

-  Når jeg ser det sånn blir jeg imponert over hvor mye vi har jobbet, sier Nemi-mamma Lise Myhre muntert.

På veggene i Fredrik Stabel & Avistegnernes hus henger striper fra Norges største seriesuksesser de siste åra. Nemi går i dag fast i drøyt 60 publikasjoner over hele Europa, og selges i titusenvis av eksemplarer i eget blad. Pondus går i 80 publikasjoner, og solgte mer enn 1,5 millioner egne blader i fjor. Og nå er de altså også å få som veggpryd, eller kunst om man vil.

Ingen regler

Nemi figurerte for første gang i en seriestripe i 1997. Pondus er enda eldre. Han var på trykk første gang i 1995. Hvor lenge kan de holde på, før konseptet er tømt?

-  Alle spør om det! Hvorfor spør alle om det? utbryter Myhre.

Øverli roer henne ned, og svarer.

-  Det er ingen regler. Alt går i sykluser. Jeg tror du kan holde på lenge, bare du klarer å holde det friskt, sier han.

 SUKSESSTRIPER:   De som kan tenke seg en Nemi eller en Pondus på veggen, bør ta turen til Fredrik Stabel & Avistegnernes hus i Drøbak, der Nemi, Pondus, Rocky og rundt 20 andre striper henger utstilt. Foto: John Terje Pedersen.
SUKSESSTRIPER: De som kan tenke seg en Nemi eller en Pondus på veggen, bør ta turen til Fredrik Stabel & Avistegnernes hus i Drøbak, der Nemi, Pondus, Rocky og rundt 20 andre striper henger utstilt. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

-  Hvordan holder dere det friskt?

-  Nemi er såpass mangefasettert at jeg ikke har det samme behovet for å trekke inn nye folk. Men jeg blir mer og mer glad i Nemis venninne, Cyan, og har jo begynt å bruke familien til Nemi også, sier Myhre.

-  En ting er at tegningen har endret seg, men karakterene må forandre seg også. Jokke er vel den som har forandret seg mest. Han har fått et liv, sier Øverli om Pondus\' drikkfeldige kompis.

Mindre øl

Felles for tegnernes folkekjære figurer er at de er glade i å drikke. Mange av stripene foregår over en bardisk, eller under et bord. Ikke så rart, kanskje, når vi får høre hvor inspirasjonen kommer fra.-  Jeg kunne nevnt mange, men den største inspirasjonen var Charlie Christensens Arne Anka, eller Arne And på norsk, sier Myhre.

-  Jeg var mest inspirert av den fransk-belgiske skolen. Men MAD er nok det bladet som har hatt størst innflytelse på min stil, sier Øverli.

Drikking har det blitt mindre av etter hvert som figurene har blitt eldre. Ikke bare har Pondus\' venn, Jokke, blitt samboer. Også Nemis spritdynkede punchlines er i det siste blitt byttet ut med mer ettertenksomme, poetiske striper. Er Nemi blitt veikere?

-  Jeg liker å kunne sjonglere, og bruke den friheten og det spillerommet som serien gir. Jeg synes alltid at Nemi har et alvor i bånn, sier Myhre.

Vil skrive lengre

-  Man kan ikke fortelle alle typer historier i tegneseriestriper. Formen har sine begrensninger, sier Øverli.

-  Jeg tror både jeg og Lise har lyst til å lage grandiose 100-siders fortellinger, men vi har rett og slett ikke tid.

-  Jeg hadde i utgangspunktet ikke lyst til å tegne striper. Men sånn har det blitt. Jeg har ikke tid til å lage noe langt manus med det første, sier Myhre.

Begge har vært inne på tanken om å overføre sine figurer til filmlerretet. Men det har blitt med tanken.

-  Jeg ble tilbudt å lage spillefilm av Nemi, men jeg sa nei tvert. Det er en figur som kommer rett fra mitt hode til de tusen hjem, og jeg vil ikke at noen skal tukle med det, sier Lise.

I tillegg til striper fra Pondus, Nemi og Rocky, viser utstillingen striper fra rundt 20 tegnere som har gjort seg bemerket i Dagbladets gjesteserie. Utstillingen varer til 14. august.