«Stripp og strikk med stil»

Her er årets rareste boktitler.

RARE? Boka til venstre vant torsdag prisen for årets rareste boktittel i Storbritannia. Boka til høyre var også nominert.
RARE? Boka til venstre vant torsdag prisen for årets rareste boktittel i Storbritannia. Boka til høyre var også nominert. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Vi er midt inne i den kanskje mest hektiske pris-sesongen til bokbransjen. Årets krimbok, lesernes favoritt, ungdommens favoritt og kritikernes favoritt er blant utmerkelsene som har blitt delt ut i Norge de siste ukene.

Men den rareste prisen ble uten tvil delt ut i Storbritannia denne uka.

Skrevet av datamaskin
Vi snakker om prisen for årets rareste tittel. Den deles ut av det britiske bransjebladet The Bookseller, og kalles «The Diagram Prize».

Årets utmerkelse gikk til - hold deg fast - «The 2009-2014 World Outlook for 60-miligram Containers of Fromage Frais». Vinneren er noe kontroversiell, ettersom boka ifølge The Bookseller ikke er skrevet av forfatter Philip M. Parker selv.

Den egentlige forfatteren er derimot en spesiallaget datamaskin som gjør automatiske søk i databaser og på internett. Og boka er mer en statistisk rapport over utberedelsen av bittesmå oste-bokser, enn en virkelig bok.

Parker er professor i markedsføring ved handelshøyskolen Insead.

Vinneren ble kåret gjennom en avstemming på nettsiden til The Bookseller. Litt over 5000 personer stemte, og Parkers «bok» fikk 32 prosent av stemmene.

Stripping og strikking
Fem andre bøker var nominert, og rangeringen etter avstemmingen ble som følger:

1. «The 2009-2014 World Outlook for 60-miligram Containers of Fromage Frais» av Peter M. Parker.
2. «Baboon Metaphysics» av Dorothy L Cheney and Robert M Seyfarth.
3. «Curbside Consultation of the Colon» av Brooks D Cash.
4. «Strip and Knit with Style» av Mark Hordyszynski.
5. «The Large Sieve and its Applications» av Emmanuel Kowalski.
6. «Techniques for Corrosion Monitoring» av Lietai Yang.

Til nummer fire på lista bør vi vel legge til at det ikke dreier seg om en lærebok i stripping. «Strip» henviser derimot til det å kutte stoff i strimler, forklarer forfatteren til avisa New York Times.

Men det er uten tvil den første betydningen av ordet som har gitt boka en plass på lista.

- I England har «strip» åpenbart kun én betydning, nemlig det å kle av seg. Så jeg forstår poenget, sier han til avisa.

Mange kandidater
I år skal det ha vært usedvanlig vanskelig å forhåndsnominere titler. Prisansvarlig Horace Bent sier til The Bookseller at han aldri har hatt så mange å velge mellom. Titler som «Excrement in the Late Middle Ages» og «All Dogs Have ADHD» var blant dem som ikke nådde opp. Dette tar Bent som et godt tegn, i en tid da bokbransjen i likhet med de fleste andre bransjer sliter med økonomien.

Prisen for rareste bok ble ifølge Wikipedia opprettet på bokmessa i Frankfurt i 1978. Her finner du en liste over tidligere, rare vinnere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer