Stripper for kunsten

«Jeg kler av meg naken», sang Eva Dahlgren i forrige århundre. Kunststudent Erikka Fyrrand gjør det foran videokamera som en del av sin hovedfagsoppgave.

I dag åpner den årlige utstillingen til 57 avgangselever ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Den viser boblende overskudd, sprikende mangefold, frisk frodighet og leken dyktighet. Navnet på utstilling kunne vært Sjangeroverskridelser 2001.

Stripper

I fjor sjokkerte og moret Jill Moursund med sine fotomanipulerte bilder av en naken kronprins Haakon. I år er det ingen majestetsfornærmelser, men utstillingen bugner av mat for øyet.

Erikka Fyrrand stripper foran videokameraet mens hun synger «You can leave your hat on».

-Det er en fortelling om forhold og grenser. Jeg har sladdet tv-en litt for å beskytte meg selv - og publikum, sier Fyrrand. Dermed gir hun performace-uttrykket både sjenanse og verdighet. Hun har vist videoen på Galleri 21-24 tidligere -i tillegg til at sang og danset hun seg naken.

Røkke-doller

Lisbeth Ask har keramikk som utgangspunkt. Hun har malt, strukturert og glassert på store plater. Dekan Poul Jensen viser oss gjennom Kunstindustrimuseet og skolens lokaler: Her er de sju dødssynder, badhetter, kjoler av resirkulerte jeans, frimerker med Alex Rosén, éndollarseddel med bildet av Kjell Ingen Røkke (en-dollar er vel en fornærmelse mot milliardæren), renovering av Ekebergrestauranten og illstrasjon av Kafkas «Prosessen».

Og mye mer i skjæringspunktet mellom bruksgjenstander og kunst. Tiltredes.

VIDEOKUNST:-Det handler om å tørre å vise sårbarheten, sier Erikka Fyrrand om videon der hun stripper på et "lett sladdet" tv.