Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Strøm av håndbøker om kunsten å gå på tur

Friluftsliv er en av bokhøstens trender.

ALDRI SUR: Å gå på tur er for mange nordmenn en lidenskap. Her er tidligere Dagbladet-medarbeider Eivind Eidslott med familie på utflukt på Filefjell.    Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
ALDRI SUR: Å gå på tur er for mange nordmenn en lidenskap. Her er tidligere Dagbladet-medarbeider Eivind Eidslott med familie på utflukt på Filefjell. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Meninger

En ekte nordmann elsker å være ute i Guds frie natur. Hvorfor det er slik akkurat i Norge, med sitt ugjestmilde klima, er ikke godt å si.

Det fins jo til og med ganske dype tradisjoner for å forlate landet og dra til enda mer hardføre steder på kloden, Nordpolen, Sydpolen, Canadas villmark eller Himalaya, for å måle seg mot enda mer nådeløse naturkrefter.

Dette er også nedfelt i litteraturen. Har man først trosset 40 graders kulde eller 8000 meter høye fjell, må man også skrive en bok om det.

Som motsetning til denne ekstremsportvarianten av uteliv, fins en mer moderat vilje til å bevege seg i landskapet. Alle må ikke gå Birken eller sykle fra Trondheim til Oslo for å teste sin utholdenhet.

Naturen innbyr også til ro og ettertanke. Den norske turtradisjonen blir av enkelte tolket som en måte å meditere på, noe som også er gjenspeilt i litteraturen, i reflekterende, essayistiske skildringer av fjell eller fjord eller i dikt av poeter fra Vinje til Børli.

En fersk bok som bruker tursituasjonen til å skrive om kulturhistorien, er Sigri Sandbergs stilsikre «Frykt og jubel i Jotunheimen - forteljingar om folk og fjell».

En av årets mest bejublede bøker er «Havboka» av Morten Strøksnes, også ei bok om å forholde seg til naturen. På ett nivå handler den om å fiske og minner om at fiskebøker har en rik tradisjon.

Disse kan enten gi tekniske og praktiske råd eller de bruker fiskesituasjonen til å filosofere dypere over tilværelsen. Som med all litteratur, fins gode og dårlige skribenter, sterke og svake tenkere.
 
Bokhøsten 2015 inneholder en trend av typen «tilbake til naturen». Men den er av påfallende praktisk karakter. Øyvind Berg har utgitt den «Hel ved»-aktige boka «Bålet - fra gnist til ild», som handler om alt fra opptenning til bålets plass i menneskets historie.

Tidligere nevnte Sigri Sandberg har utgitt «God tur - håndbok i friluftsliv», med «eksperttriks fra landets friluftselite», for å sitere forlaget. En liknende motivasjon ligger bak glasiologen Anders Baumbergers «Turboka - En guide til opplevelser mellom dørstokken og Galdhøpiggen», som gir råd og vink i forbindelse med alt fra «rusleturer» til «brevandring».
 
I fjor utga Torbjørn Ekelund den vakre og reflekterende boka «Året i skogen». Ekelund er med i kvartetten bak nettmagasinet Harvest, skapt «for den som lengter ut». Nå har han sammen med kollegene Kjetil Østli, Simen Tveitereid og Anders Aakre utgitt «Harvest. Hakkespettbok».

Bak denne Donald-inspirerte tittelen finner du tips om hvordan barn og voksne årstid for årstid kan innta naturen.

Flere av disse bøkene er utstyrt med store fargefotos og er strengt tatt for tunge for ryggsekken.

Unntaket er Nils Faarlunds «Friluftsliv - En dannelsesreise». Den 78-årige naturveteranen har skrevet en veiledning der informasjon, refleksjon, økofilosofi og erfaring går opp i en høyere enhet.

Glir fint ned i anorakklomma. Anbefales varmt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media