KOMMENTARER

Kontroversiell klassiker:

Strøm denne brennaktuelle klassikeren i kveld

Spike Lees «Do The Right Thing» fra 1989 går rett inn i sommerens store spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

To ting er på vei: Varmere vær, og nye formaninger fra regjeringen om at vi må bli flinkere til å holde sosial avstand. En ting vedvarer: Diskusjonen om rasisme og hvordan kampen mot rasisme best skal kjempes, som har holdt på med uforminsket styrke gjennom våren og sommeren.

Det er én ting du kan gjøre som sneier innom alle disse tre temaene: Følge rådet fra Erna, og holde deg i sofaen og se film — nærmere bestemt Spike Lees klassiker «Do The Right Thing» fra 1989.

Den foregår i et nabolag i Brooklyn der forholdet mellom de ulike etniske grupperingene er dels vaktsomt, dels fordomsfullt, dels gemyttlig. Nabolaget er hovedsakelig svart, men med andre innslag: Sal (Danny Aiello) driver en pizzeria på hjørnet, en koreansk par har åpnet en butikk, og hvite politimenn ruller inn nå og da og forteller innbyggerne hva de skal gjøre.

Men så en dag, årets varmeste dag, eksploderer det, og noe skjer som aldri burde skjedd. Det begynner i det små: En av Sals unge kunder klager over at han bare har bilder av italienskættede stjerner på veggen, når nesten alle kundene hans er svarte. Det er en sak som kunne vært holdt på et lavmælt nivå, men som av ulike grunner ikke blir det. Og alt blir verre når politiet griper inn. Spike Lee sa selv at han var inspirert av en nyhetsartikkel der det sto at antallet drap går opp når temperaturen bikker over et visst nivå. Skrur du varmen opp for mye, kommer folk til å koke over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer