Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Strømforslag er distriktsfiendtlig

Hvis mange energiselskaper legges ned, mister vi sannsynligvis også mange lokale strømleverandører.

LOKAL TILSTEDEVÆRELSE:  Om de lokale energiselskapene forsvinner, mister lokalsamfunnet også en stor del av mannskapene. Dette vil føre til lengre strømavbrudd. Foto: Frank May / NTB scanpix
LOKAL TILSTEDEVÆRELSE: Om de lokale energiselskapene forsvinner, mister lokalsamfunnet også en stor del av mannskapene. Dette vil føre til lengre strømavbrudd. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Energibransjens fremtid diskuteres nå, med utgangspunkt i rapporten «Et bedre organisert strømnett». Rapporten foreslår tiltak som vil føre til mer og fordyrende byråkrati for mindre energiselskaper, uten dokumentert nytteverdi for selskapene eller kundene. Konsekvensene for distriktene blir dårligere beredskap og vilkår for lokal næringsutvikling.

Sentralt i rapporten er det sterkt fordyrende og byråkratiserende forslaget om at nettvirksomheten skal etableres i et eget selskap, atskilt fra energiselskapets øvrige virksomhet. Dette kalles et funksjonelt skille. Forslaget innebærer blant annet nye styrer og lederstillinger, noe som øker kostnadene og hindrer den rasjonelle og effektive driften selskapene har i dag.

Den største utfordringen er at det ikke er behov for virkemidlene som foreslås. Dagens kraftsystem fungerer svært godt, og vi ser derfor ikke behovet for dramatiske endringer. Rapporten dokumenterer ikke at de mindre og mellomstore selskapene leverer dårligere enn forventet.

Leveringssikkerheten på strøm i Norge er i verdenstoppen og energiselskapene løser oppgavene meget bra. Dette beskriver rapporten godt. God beredskap ivaretas gjennom lokal tilstedeværelse. De mindre energiselskapene har både høy beredskap og godt omdømme i befolkningen.

Om de lokale energiselskapene forsvinner, mister lokalsamfunnet også en stor del av mannskapene. Dette vil føre til lengre strømavbrudd. En rasering av disse selskapene vil dermed være et stort tap for mange kommuner og innbyggerne. Byråkratisering og sentralisering vil gjøre norsk energiforsyning i distriktene langt dårligere enn i dag.

Eiers rett til å organisere virksomheten på en optimal måte i forhold til egne mål står som et grunnleggende prinsipp. Dette må særlig gjelde for offentlige eiere av virksomheter som har fellesskapets beste som målsetting. Mange av disse selskapene driver svært effektivt, leverer avkastning til eierne og utnytter ressursene i selskapet godt.

Hvis mange energiselskaper legges ned, mister vi sannsynligvis også mange lokale strømleverandører. Vi ønsker ikke å ende opp med noen få store strømleverandører i Norge. I andre land med få strømleverandører, som i Storbritannia og Nederland, ser vi at det tas større marginer på strømsalget. Dette er en utvikling vi må unngå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media