Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Strømkabelen trenger en saklig, real debatt

Realitetene bak kabelkrøllet rundt North Connect forsvinner i alt viraket.

ÅPNING: Sylvi Listhaug på offisiell åpning av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ÅPNING: Sylvi Listhaug på offisiell åpning av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Med Frp's uttreden av regjeringen, har det oppstått full krig på Stortinget om den såkalte North Connect-strømkabelen fra Norge til Skottland.

Det er lett å gå surr i realitetene i denne saken, når argumentene og posisjonene i debatten snur så raskt som nå.

Kabelen vil være den 18. utenlandsforbindelsen for kraft, dersom den blir bygget. Den ligger nå til konsesjonsbehandling hos olje- og energiministeren, som inntill videre heter Sylvi Listhaug. Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) la før jul fram en rapport om hva som vil skje dersom den bygges.

NVE mener at den vil være samfunnsøkonomisk lønnsom, med et overskudd på 8,5 milliarder kroner for det norske samfunnet over kabelens levetid på 40 år. Overskuddet kommer av at strømprisen vil øke noe, men at produsentene - som i all hovedsak er offentlig eide - vil tjene enda mer enn de økte utgiftene.

DAGBLADET FORKLARER: Har du hørt folk snakke om «north connect» i det siste? Det er en strømkabel det krangles mye om på Stortinget for tida. Dagbladets politiske redaktør forklarer deg hvorfor - og hva det betyr for deg. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Både Sylvi Listhaug og hennes forgjenger i statsrådsstolen, Kjell-Børge Freiberg, har opptrådt lojalt overfor konsesjonsprosessen for kabelen. Saken er, i god norsk forvaltningstradisjon, på bred høring. Regjeringen har derfor ikke konkludert ennå.

Som avtroppende minister, går Listhaug likevel i full konfrontasjonsmodus. Nå vil hun lansere et forslag i Stortinget om å stoppe kabelen, med en eneste begrunnelse: Den øker strømprisen for norske forbrukere.

Det er selvsagt et effektivt argument, fordi det er en enkel og skremmende oppsummering av en komplisert problemstilling.

Det er også grunnen til at analysen blir feil, i alle fall sterkt mangelfull.

Siden produsentene av norsk kraft er offentlig eide, vil de økte inntektene kunne tilfalle fellesskapet. Spørsmålet blir bare hvordan dette løses rent praktisk, til glede for både private husholdninger og industrien. Det er nysgjerringheten på å finne slike løsninger - som både sikrer økt velstand, mindre klimautslipp og god fordeling i samfunnet, som viser skillet mellom politiske aktører med ambisjoner på vegne av samfunnet, og politikere med ambisjoner på vegne av seg selv.

Det er ikke gitt at North Connect bør bygges umiddelbart. Kanskje kan det være lurt - slik Arbeiderpartiet har satt som forutsetning - at en først skal høste erfaringer av de to andre strømkablene som akkurat nå er under bygging, før en tar stilling.

En konstruktiv holdning til framtidig kraftproduksjon og -eksport til utlandet, er uansett avhengig av en real og saklig tilnærming.