Strømløs TV-kokk

Hva gjør TV-kokken Lars Barmen (37) når strømmen går? Han lager maten unplugged. Og nå kommer kokeboka med strømløse oppskrifter fra hjemøya Barmen.

Jeg fikk ideen på en pub. Så Eric Clapton i et akustisk konsertopptak på MTV og tenkte: Så rått, så bra. Dette går an med mat også. Dermed var bokideen født. Forlaget koblet tekstforfatter Guri Heftye på saken og selv hadde jeg en fotograf i bakhånd (Helga Bu red.anm) Så dro vi på tur. «Fingermat» som passer best når du jobber i hagen. Lag en god blanding bestående av mozarellaost, tomat og salat ferdig på forhånd. Puttes i pitabrød, pølsebrød eller hamburgerbrød.17. mai-meny:Nasjonalforretten kan lages av kald, kokt pasta. Blandes med varmrøkt laks som blandes med rømmedressing og veldig mye svart pepper. Tildekkes og settes i kjøleskapet. Serveres sammen med brød og en grønn salat. Kan være en forrett (ikke foran kokt laks), eller nytes som dagens hovedrett etter at pølser og is er spist tidligere på dagen.

Slik oppsummerer NRKs fjernsynskokk Lars Barmen fra NRKs Barmeny opptakten til hans rykende ferske kokebok «Barmen Unplugged».

Fire dager på øya

I fjor høst dro Barmen, Heftye og Bu på tur til Lars' hjembygda på like sør for Stadtlandet. Fire dagers kokkelering på vedovn er nå blitt til kokebok.

- Dette er ikke en bok jeg har laget for å imponere andre kokker. Det er enkle oppskrifter, med enkle råvarer. Det er en annerledes opplevelse når råvarene er høstet mindre enn tre timer siden. Bare prøv selv, sier Barmen entusiastisk.

- Noen av oppskriftene hadde jeg i hodet, etter 25 års erfaring som kokk. Andre kom jeg på underveis. Jeg brukte kun råstoffer som fantes på Barmen, unntatt krydderet. Råvarer og en komfyr uten strøm var alt som trengtes, sier Barmen, som brakte fjernsynskjøkkenet ut av Ingerid Espelid Hovigs studio og ned i fjæra.

Programmene, fra blant annet Shetland, har brakt over 600 000 seere til NRK. Reise, opplevelse og enkel mat, har vært en suksessoppskrift.

Minre brennevin

- Jeg er meget godt fornøyd, sier Barmen, som serverer fjernsynsmat også til høsten. Nå er han mest spent foran vårens boklansering.

- Oppskriftene i boka og i TV-programmene er egentlig bare en idéstarter. Dersom jeg tar på meg hvit kokkeuniform og står bak en sterilt kjøkkenbenk blir neppe noen inspirert. Da hadde jeg bomma. Ved å strippe råvarene, gjøre alt enkelt og tilgjengelig kanskje noen et tips. Det er nok nøkkelen til suksessen, tror Barmen.

- Inspirert av TV-kokken Floyd?

- Nei, har såvidt sett et program for flere år siden. Styrer med vilje unna Floyd slik at mine program ikke skal kunne bli en kopi. Dessuten bruker jeg mindre brennevin, har jeg hørt, flirer Barmen, som har en travel TV-vår foran seg: Flere jobber for Nitimen, to oppdrag under Festspillene i Bergen før han setter kursen mot TV-opptak i utlandet.

- Ferdig med Norge?

- Nei, det blir jeg aldri

- Hvem spiser maten din når TV-opptakene er unnagjort?

- Det gjør vi selv. Kjempegodt, avslutter Lars Barmen.