Strømmer til anti-Bush-film

Amerikanerne strømmer til premieren på Michael Moores film «Fahrenheit 9/11». George W. Bush vil heller se «Shrek».

Premierehelga i hjemlandet har vært svært innbringende for amerikaneren Michael Moore. Filmen er første dokumentar noensinne som topper salgslistene en premierehelg. «Fahrenheit 9/11» spilte inn nær 50 millioner kroner denne første helga, melder AP. Den slo nærmeste konkurrent, komedien «White Chicks», med flere millioner kroner til tross for at Moores film ble vist på betraktelig færre kinoer og at det ikke er noen vanlig Hollywood-film.

Ifølge rapportene gikk annenhver solgte kinobillett til dette angrepet på president George W. Bush.

Vil ha Bush ut

Det lover godt for Moore, som håper at filmen skal få hjemmesitterne opp av sofaen før presidentvalget i november, og stemme Bush ut av Det hvite hus. Ifølge rapporter fra New York, var det vanskelig å få hørt alt som ble sagt på filmen på grunn av all heiingen og begeistringen underveis. Mange Moore-tilhengere hadde mobilisert for å slå tilbake mot kritikken fra Bush-venner som frarådet folk å se filmen.

-  Bush-administrasjonen gjorde et halvhjertet forsøk på å forfølge Osama bin Laden rett etter 11. september og brukte kreftene på å invadere Irak i stedet, sier Moore i et intervju med CNN.

Filmen har fått god PR-hjelp av all kontroversen.

-  Jeg vil takke alle de høyre-ekstreme organisasjonene som har prøvd å stoppe filmen, gjennom mobbekampanjer som ikke virket på kinoeierne, ved å prøve å få annonsene våre fjernet, og alt som er sagt på TV. Det har bare oppmuntret folk til å se filmen, sier Moore.

«Fahrenheit 9/11», som fikk Gullpalmen under årets Cannes-festival, anklager Bush for å ha lukket øynene for terrorfaren før 11. september og deretter utnyttet frykten etter angrepet til å gå til krig mot Irak. Blant videoklippene i filmen ser vi en tilsynelatende alvorlig president som gir reporterne følgende kraftsalve:

«Jeg ber alle nasjoner om å gjøre alt hva de kan for å stoppe disse terroristene. Takk.» Før han griper golfkølla og sier: «Nå skal dere få se litt av et slag!».

Moore blir kritisert for å beskrive tida under Saddam som idyll og for å være unøyaktig. Filmen er og blitt beskyldt for å være upatriotisk og demoraliserende for soldater i krig. Men han får også mye ros fra filmanmeldere, som mener filmen er viktig.

Har ikke sett filmen

Men presidenten selv har ingen planer om å se filmen.

-  Jeg kan snakke for meg selv og presidenten, og kan forsikre om at ingen av oss har sett den. Vi har ikke mye fritid for tida og når vi har fri for å se en god film, ville vi valgt «Shrek» eller en annen morsom film som den, uttaler kommunikasjonsdirektør Dan Bartlett i Det hvite hus til CNN.

Nå spekulerer politiske analytikere på hvordan filmen kan slå ut for Bushs valgkamp. Presidenten sliter allerede i motbakke. Denne uka viste en meningsmåling for første gang at et flertall av amerikanere mener det var galt å starte krigen i Irak. Hele 54 prosent sier det var galt, mot 41 prosent for bare tre uker siden, ifølge CNNs måling.

Snart kommer motstandere med boka «Michael Moore er en feit, dum hvit mann» og filmen «Michael Moore Hater Amerika» som slår tilbake mot filmskaperen.

Etter planen kommer «Fahrenheit 9/11» på norske kinolerreter 27. august.

KASSASUKSESS: Michael Moores film fyller kinoene i USA. «Fahrenheit 9/11» spilte inn nær 50 millioner kroner de tre første visningsdagene. - Jeg vil takke alle de høyreekstreme organisasjonene som har prøvd å stoppe filmen, sier Moore selv.