Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Strømmetoppen 2017: Han slår milliardrekord og er suverent størst i Norge

Ferske tall fra Spotify.

MILLIARDTALL: Ed Sheeran topper Spotify-listene både i Norge og globalt. Foto: NTB scanpix
MILLIARDTALL: Ed Sheeran topper Spotify-listene både i Norge og globalt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ed Sheeran topper både album- og låtlista internasjonalt, i tillegg til at han er mest strømmede artist med over 6,3 milliarder strømminger på Spotify. «Shape of You» alene er oppe i 1,4 milliarder, og rager dermed som tidenes mest Spotify-strømmede. Dette etter at den 22. september i år gikk forbi Drakes «One Dance».

Bergenseren Kyrre Gørvell-Dahll (Kygo) markerer seg fortsatt sterkt, selv om hans siste album «Kids in Love» har slitt med lavere salgs- og strømmingstall enn det forrige.

Kygos «It Ain't Me» med Selena Gomez er oppe på en sterk syvendeplass på den globale topplista for 2017. Låta har nå passert 600 millioner strømminger.

I fjor var det Seeb som gjorde det sterkes av de norske på låtlista. Deres remiks av Mike Posners «I Took A Pill In Ibiza» landet på andreplass internasjonalt.

- I 2016 var både Seeb og Alan Walker med «Faded» blant de mest spilte i Spotify globalt. I 2017 ser vi at The Weeknd og albumet «Starboy», som Cashmere Cat har co-produsert og co-skrevet fire låter på, er det fjerde mest spilte albumet globalt, sier direktør i Music Norway Kathrine Synnes Finnskog.

Norsk i norgestoppen

I Norge som internasjonalt er Ed Sheeran øverst på artistlista, etterfulgt av Kygo, Astrid S og Alan Walker.

Det er dessuten to norske låter på topp fem her hjemme: Kygos «It Ain’t Me» på tredjeplass og Hkeems «Fy faen» på fjerde.

Til gjengjeld er det ingen norske album på topp 10.

- Kygo og Alan Walker var høyt oppe på listene også i fjor, og i tillegg har Astrid S gjort et hopp på årets liste. Det blir veldig spennende å følge disse og andre norske artister fremover, sier Jenny Hermanson, Nordic MD i Spotify.

Kamferdrops i Sverige

Også Synnes Finnskog synes det er gledelig at norske artister og norske låter er høyt oppe på den norske lista i sterk konkurranse med artister og låter fra hele verden:

- At vi har artister i verdensklasse som også markerer seg på de internasjonale listene, åpner dører internasjonalt for flere av våre artister, låtskrivere og produsenter, sier hun.

I Sverige har Kygo selskap av andre norske navn på topplista. Kamferdrops har kapret syvendeplassen på låtlista med sin versjon av «Jag trodde änglarna fanns».

- Vi finner også en låtskriver som Ina Wroldsen, som har vært med på å skrive «Symphony» av Clean Bandit feat. Zara Larsson høyt på listene i Sverige, poengterer Music Norway-direktøren.

Mer hiphop og latino

Sjangermessig viser 2017 et solid oppsving for hiphop over hele linja. Ifølge Spotify-data har hiphop-lyttingen i gjennomsnitt økt med 74 prosent det siste året. Og ifølge en rapport fra Nielsen har hiphop og R&B for første gang passert rock som den mest konsumerte musikksjangeren i Amerika.

Strømmingen av latinamerikansk musikk har økt enda mer enn hiphop.

Anført av «Despacito» (både Luis Fonsi og Daddy Yankee-versjonen og remiksen med Justin Bieber, som inntar andre og tredjeplassen på den internasjonale låtlista) og J Balvins «Mi Gente» har latinomusikken økt med 110 prosent i år.

Spotify har over 140 millioner aktive brukere, inkludert 60 millioner betalende. De er markedsleder på strømming på verdensbasis, og ifølge en rapport fra analyseselskapet MIDIA Research mer enn dobbelt så store som Apple Music på andre plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!