Strømming, radio, skylagring - og et håpløst navn

Slik er Googles nye musikktjeneste.

SLÅR DETTE AN, TRO? Chris Yerga fra Google viser fram selskapets nye musikktjeneste. Foto: EPA/SCANPIX
SLÅR DETTE AN, TRO? Chris Yerga fra Google viser fram selskapets nye musikktjeneste. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

I går kunne du lese om Googles lansering av musikktjenesten  Google Play Music All Access. Presentasjonen under Googles utviklerkonferanse I/O ble også dekket i vårt livestudio hos Pressfire.no.

Som vi hadde varslet tidligere på dagen, er den nye tjenesten en konkurrent til Spotify og andre abonnementsbaserte strømmetjenester.

Den varslede YouTube-tjenesten med nye musikkanaler som skulle være en del av selskapets satsing på betalingskanaler, materialiserte seg imidlertid ikke.

Det er på ingen måte gitt at tjenesten blir en suksess. Google skal konkurrere i et tøft marked, og har etter hvert en ganske lang historie med mislykkede produktlanseringer.

Alle venter at Apple skal utnytte sin markedandel og lansere en strømmetjeneste. Spotify har allerede mer enn 6 millioner betalende brukere, og totalt mer enn 24 millioner aktive brukere i 28 land.

Mye er fortsatt uklart med den nye musikktjenesten - blant annet om eller når den vil komme til Norge.

Annet Google Play-innhold, som bøker, blader, film og tv-serier, er fortsatt ikke tilgjengelig i Norge. Det er kompliserte rettighetsspørsmål for ulike territorier som gjør at tjenester som dette sjelden lanseres på samme tid over hele verden.

Men en del vet vi om Google Play Music All Access - blant annet at den trenger et nytt navn.

Den nye tjenesten er en videreføring av Play Music, som var en kombinasjon av iTunes Store-liknende nettbutikk for enkeltlåter og album, og lagringstjeneste for musikk i nettskyen.

WEB OG ANDROID: Googles nye musikktjeneste kommer ikke for iOS eller som egen applikasjon for PC og Mac.
WEB OG ANDROID: Googles nye musikktjeneste kommer ikke for iOS eller som egen applikasjon for PC og Mac. Vis mer

Tjenestene er tilgjengelig på web og i mobiloperativsystemet Android. En egen applikasjon for PC og Mac finnes ikke, ei heller en app for Apples iOS.

Den største nyheten i den nye All Access-tjenesten er et strømmetilbud på mange millioner låter, tilgjengelig for abonnenter etter en 30 dagers gratis prøveperiode for 9.99 dollar i måneden, rundt 60 kroner. De som registrerer seg raskt, slipper unna med 7,99 dollar i måneden.

Google har lisensavtaler med de tre store multinasjonale gigantene i platebransjen, Universal Music Group, Sony Music Entertainment og Warner Music Group.  Det borger i seg selv for mye innhold, men musikkindustrien består heldigvis ikke bare av disse tre. Hvem og hvor mange som er med av mindre plateselskaper og andre rettighetshavere sier Google foreløpig ikke noe om.

Dermed er det vanskelig å vurdere hvor konkurransedyktig den nye tjenesten er på innholdsiden. Amerikanske medier som har testet rapporterer imidlertid om en del huller, spesielt innenfor eldre materiale.

Ved siden av strømmebiblioteket tilbyr Google også en ny «radio»-funksjon, liknende den man kjenner fra tjenester som PandoraRdio og Last.fm - samt Spotify.

Den gir deg en konstant strøm av musikk basert på et artistnavn du taster inn, og blir smartere jo mer den lærer seg å kjenne dine preferanser. 

Den nye tjenesten er kraftig redesignet, og brukere av den gamle melder at endringere er til det bedre.

Integrasjonen mellom  lokalt innhold, skylagring og strømming skal være bedre enn det Spotify har fått til - en viktig suksessfaktor for en musikktjeneste med et noe uklart konsept.

IKKE I NORGE: Googles nye musikktjeneste ble åpnet for amerikanske brukere i går. Når eller om den komemr til Norge, er fortsatt usikkert.
IKKE I NORGE: Googles nye musikktjeneste ble åpnet for amerikanske brukere i går. Når eller om den komemr til Norge, er fortsatt usikkert. Vis mer