DEBATT

Debatt: Velferd

Strør om seg med myter

Offentlig sektor blir bedre av å la seg utfordre av private aktører, og private aktører blir bedre når det offentlige stiller krav.

UTFORDRES: - Velferdsstatens bæreevne er utfordret. Det blir enda viktigere framover at staten får mest mulig ut av hver budsjettkrone, skriver artikkelforfatterne fra NHO. Fot: NTB Scanpix
UTFORDRES: - Velferdsstatens bæreevne er utfordret. Det blir enda viktigere framover at staten får mest mulig ut av hver budsjettkrone, skriver artikkelforfatterne fra NHO. Fot: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kampanjen «Velferd uten profitt» strør om seg med mange myter i Dagbladet 26. april. Det er tydelig at valgkampen er i gang. Vi setter vår lit til at politikere som skal velges ikke lar unntakene bestemme retningen fremover. Store samfunnsutfordringer krever samarbeid.

Det er stor oppslutning i befolkningen om at næringslivet er en del av løsningen, også når det kommer til fremtidens velferdsutfordringer. Norsk Monitor er en omfattende studie av norske verdier, holdninger og atferd. Om lag 4000 nordmenn spørres annethvert år. I 2017 sa 60 prosent at dersom fremtidens behov for velferdstjenester skal dekkes, er det nødvendig å kjøpe tjenester fra private i tillegg til det offentlige tilbudet.

Rett før påske la Kantar TNS frem årets Helsepolitiske barometer. Det viser liknende resultat. For 67 prosent av befolkningen spiller det ingen rolle hvem som leverer offentlig finansierte velferdstjenester så lenge kvaliteten er god. Majoriteten mener vi trenger private aktører i helse- og omsorgssektoren for å kunne sammenlikne kvalitet og pris for de offentlige tjenestene.

Velferdstjenester er så grunnleggende, komplekse og viktige for brukerne at det er den enkeltes behov som fortjener å være i fokus. Offentlig sektor blir bedre av å la seg utfordre av private aktører, og private aktører blir bedre når det offentlige stiller krav. Det er samspillet mellom offentlig og privat sektor som gjør en forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer