Strup NRK

NRK må satse mer på kvalitetsstoff som andre medier ikke tilbyr fordi det ikke er stort nok marked for det. Det gir lavere seertall, færre lyttere og færre klikk, men også mer mangfold.

UJEVN KONKURRANSE: NRK bør bare levere tjenester som kommersielle aktører ikke leverer, mener Minerva-redaktør. Foto: Christian Roth Christensen
UJEVN KONKURRANSE: NRK bør bare levere tjenester som kommersielle aktører ikke leverer, mener Minerva-redaktør. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Debattinnlegg

Den nye regjeringen bør innskrenke NRKs handlefrihet. Det betyr blant annet avvikling av Ytring og Dit.no, og innskrenking av NRKs nettjournalistikk.Fredag skrev Aftenposten at de fra november vil innføre betaling på digitalt innhold. Abonnenter vil få alt gratis. Gratispassasjerer vil ikke få lese mer enn åtte artikler i uka. Betaling er den eneste farbare vei videre for nettbasert kvalitetsjournalistikk. Slik forbrukerne på område etter område lærer seg å betale for musikk, filmer og snart bøker på nett, må de også lære seg at journalistikk koster penger.

Prinsippet bør være enkelt: Hvis innholdet tilfører mediemarkedet en merverdi, er det helt rimelig at det koster penger å få tilgang til det. I denne utviklingen, som skaper stor bekymring hos de fleste medieeiere, er det i Norge en stor elefant i rommet: NRK. NRK.no er en fullskala nettavis som tilbyr tabloide nyheter, kvalitetsjournalistikk, debattstoff og kommentarer helt gratis.I år, mens andre medier sliter med finansieringen og et publikum som har blitt vant til å få ting gratis, får NRK for første gang over fem milliarder over lisensen. Pengene bruker NRK til å utvide med tjenester som minner om ting man finner hos kommersielle aktører. Yr.no og UT.no er klassiske eksempler. Årets nykommer Dit.no tilbyr rute- og trafikkinformasjon, og burde aldri vært opprettet, slik jeg har skrevet om tidligere.Ytring, NRKs debattsatsing, har fått en av Norges største debattredaksjoner på nett og går i direkte konkurranse med store debattarenaer som Aftenpostens og Dagbladets, mindre arenaer som Dagsavisens Nye meninger og Vårt Lands Verdidebatt, og oss i Minerva.

NRKs vekst er ikke ukontroversiell. Flere medier kjenner konkurransen på kroppen. EFTAs overvåkingsorgan ESA ser på lovligheten av Dit.no. Olemic Thommessen i Høyre signaliserer at NRK bør avgrense sin virksomhet for ikke å konkurrere for direkte med kommersielle aktører. Frp's frustrasjon med NRK er velkjent.Den nye regjeringen bør innskrenke NRKs handlefrihet kraftig. NRK bør bare levere tjenester som kommersielle aktører ikke leverer. Det betyr at Dit.no bør avvikles og at Ytring aldri burde vært etablert. Det betyr også at NRKs journalistikk på nett bør begrenses til å speile det som sendes i eteren. Det må også være et prinsipp at inntektene til NRK ikke øker raskere enn det økonomiske handlingsrommet til Medie-Norge for øvrig.

NRK må satse mer på kvalitetsstoff i alle kanaler, stoff av den typen som andre medier ikke tilbyr fordi det ikke er stort nok marked for det. Ja, det betyr lavere seertall, færre lyttere og færre klikk, men det betyr også mer mangfold.

Innlegget er en forkortet utgave av en kronikk på minervanett.no

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.