DEBATT

Strup NRK

NRK må satse mer på kvalitetsstoff som andre medier ikke tilbyr fordi det ikke er stort nok marked for det. Det gir lavere seertall, færre lyttere og færre klikk, men også mer mangfold.

UJEVN KONKURRANSE: NRK bør bare levere tjenester som kommersielle aktører ikke leverer, mener Minerva-redaktør. Foto: Christian Roth Christensen
UJEVN KONKURRANSE: NRK bør bare levere tjenester som kommersielle aktører ikke leverer, mener Minerva-redaktør. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye regjeringen bør innskrenke NRKs handlefrihet. Det betyr blant annet avvikling av Ytring og Dit.no, og innskrenking av NRKs nettjournalistikk.Fredag skrev Aftenposten at de fra november vil innføre betaling på digitalt innhold. Abonnenter vil få alt gratis. Gratispassasjerer vil ikke få lese mer enn åtte artikler i uka. Betaling er den eneste farbare vei videre for nettbasert kvalitetsjournalistikk. Slik forbrukerne på område etter område lærer seg å betale for musikk, filmer og snart bøker på nett, må de også lære seg at journalistikk koster penger.

Prinsippet bør være enkelt: Hvis innholdet tilfører mediemarkedet en merverdi, er det helt rimelig at det koster penger å få tilgang til det. I denne utviklingen, som skaper stor bekymring hos de fleste medieeiere, er det i Norge en stor elefant i rommet: NRK. NRK.no er en fullskala nettavis som tilbyr tabloide nyheter, kvalitetsjournalistikk, debattstoff og kommentarer helt gratis.I år, mens andre medier sliter med finansieringen og et publikum som har blitt vant til å få ting gratis, får NRK for første gang over fem milliarder over lisensen. Pengene bruker NRK til å utvide med tjenester som minner om ting man finner hos kommersielle aktører. Yr.no og UT.no er klassiske eksempler. Årets nykommer Dit.no tilbyr rute- og trafikkinformasjon, og burde aldri vært opprettet, slik jeg har skrevet om tidligere.Ytring, NRKs debattsatsing, har fått en av Norges største debattredaksjoner på nett og går i direkte konkurranse med store debattarenaer som Aftenpostens og Dagbladets, mindre arenaer som Dagsavisens Nye meninger og Vårt Lands Verdidebatt, og oss i Minerva.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer