DEBATT

Strup støtten til Islamsk Råd

Nå ser det ikke lenger ut til at rådet er representativt for muslimske trossamfunn i Norge.

UKLAR: I sak etter sak har Mehtab Afsarvært nølende eller uklar, når han har blitt spurt om sine holdninger til radikal islam eller om han tar avstand fra terroraksjoner i islams navn. Foto: NTB Scanpix
UKLAR: I sak etter sak har Mehtab Afsarvært nølende eller uklar, når han har blitt spurt om sine holdninger til radikal islam eller om han tar avstand fra terroraksjoner i islams navn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kontroverser har fulgt Islamsk Råd fra paraplyorganisasjonen ble stiftet. Rådet har en problemfylt historie. Paraplyorganisasjonen sprang i sin tid ut av «Det islamske forsvarsråd». Rådet samlet muslimer på tvers av forskjellige islamske trosretninger, i protest mot forfatteren Salman Rushdie, forfatteren av «Sataniske vers».

Samme år ble norske bokhandlere som solgte verket utsatt for hærverk og brannstiftelse. Muslimske talspersoner uttalte også at forfatteren burde drepes. Få år senere, i 1993, ble Islamsk råd stiftet.

Den første og mangeårige lederen ble den pakistansk-norske legen Zahid Mukhtar. Som talsmann for de norske muslimene satte han dem i dårlig lys mange ganger, uten at det fikk noen konsekvenser for hans rolle som deres representant.

Han markerte seg i offentligheten allerede i 1995, med støtte til utmålingen av dødsstraff i en pakistansk 14 år gammel jente dømt for blasfemi. I 1998 oppfordret han Salman Rushdie om å reise til Iran, selv om han risikerte dødsstraff der. I 2002 avviste han noen kjennskap til æresdrap i muslimske miljøer. I 2006 skulle det på nytt blåse rundt Mukhtar, da uttalte han «forståelse» for drapet på den nederlandske politikeren The Van Gogh. I 2006 truet han med opptøyer etter publiseringen av karikaturtegningene av profeten Mohammad. Til slutt ble han tvunget til å gå av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer