DEBATT

Debatt: Fagorganisering

Stryk til Moxnes

Moxnes trekker fram midlertidige ansettelser og innleie som eksempler på «trekk i tida» som «gjør fagbevegelsens arbeid tyngre». Ok, la oss se på fakta.

USERIØS: Bjørnar Moxnes skal ha Dagbladets lesere til å tro at regjeringen ikke ønsker faste ansettelser, og at løsarbeid er den nye hverdagen. Påstanden er useriøs, og riv ruskende gal, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
USERIØS: Bjørnar Moxnes skal ha Dagbladets lesere til å tro at regjeringen ikke ønsker faste ansettelser, og at løsarbeid er den nye hverdagen. Påstanden er useriøs, og riv ruskende gal, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bjørnar Moxnes har frekkhetens nådegave når han påstår at Høyre og regjeringen har et mål om mer løsarbeid i samfunnet (13.02). Hvor tar han det egentlig fra?

Rødts leder skal altså ha Dagbladets lesere til å tro at regjeringen ikke ønsker faste ansettelser, og at løsarbeid er den nye hverdagen for arbeidsfolket. Påstanden er useriøs, og, for å si det mildt, riv ruskende gal.

Så la meg derfor være overtydelig: Normen i norsk arbeidsliv er – og skal fortsatt være – faste ansettelser. Det er målet Høyre og regjeringen jobber etter hver eneste dag. Og vi lykkes: Ledigheten er lavere enn på mange år, og fallet i andelen folk i jobb har stoppet opp. For første gang på mange år, er andelen til og med på vei opp. Ni av ti arbeidstakere er fornøyde med arbeidsmiljøet, og trives på jobben. Tilstanden på arbeidsmarkedet rimer dårlig med Moxnes sitt forsøk på svartmaling.

Moxnes trekker fram midlertidige ansettelser og innleie som eksempler på «trekk i tida» som «gjør fagbevegelsens arbeid tyngre». Ok, la oss se på fakta.

Tall fra arbeidskraftundersøkelsen viser et stabilt omfang av midlertidige ansettelser under denne regjeringen. Legg til at bare 1,5-2 prosent av alle årsverk utføres av innleide fra bemanningsforetak, og at innleie først og fremst er et problem i bygg- og anleggsbransjen i Oslo og Akershus.

Konklusjonen på alt dette er nokså åpenbar: De fleste har trygge, faste jobber. Moxnes tar altså dobbelt feil. Det er feil at det er blitt flere midlertidig ansatte, og det er feil at Høyre og regjeringen har et mål om mer løsarbeid. To minus gir ingen pluss. Det gir bare stryk.

I likhet med Moxnes er jeg sterk tilhenger av et organisert arbeidsliv. Regjeringens viktigste bidrag er å fremme et velfungerende og effektivt trepartssamarbeid, og å bistå med gode møteplasser for partssamarbeidet. På nasjonalt nivå samarbeider vi derfor med partene i arbeidslivet på ikke mindre enn 25 arenaer.

I statsbudsjett-proposisjonen for Arbeids- og sosialdepartementet har vi gitt en foreløpig tilbakemelding om oppfølging av anmodningsvedtaket i Stortinget. For oss er det viktig å ha med partene i arbeidet.

Seinest for noen dager siden hadde jeg derfor møte med partene i arbeidslivet, der jeg foreslo en partssammensatt arbeidsgruppe som får i mandat å komme opp med nye forslag til hvordan vi kan få opp organisasjonsgraden. Gruppen vil få et bredt mandat, men jeg mener den blant annet bør se på hvordan vi kan styrke arbeidstakernes og tillitsvalgtes medvirkning på arbeidsplassen, og hvordan vi kan sikre økt informasjon til utenlandske arbeidstakere i Norge. Kanskje bør også kunnskap om det organiserte arbeidslivet i større grad inn på pensum i skolene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer