Strykkarakter til Iphone 6s

Vi har testet arbeids- forholdene bak Apples nye flaggskip, Iphone 6s. Selskapet byr på en gedigen nedtur.

FABRIKKEN: Arbeidere på Foxconns fabrikk i Wuham i Kina, som produserer og monterer blant annet Apples Iphone. Foxconn hevder å ha gjort tiltak for å bedre forholdene for de ansatte. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FABRIKKEN: Arbeidere på Foxconns fabrikk i Wuham i Kina, som produserer og monterer blant annet Apples Iphone. Foxconn hevder å ha gjort tiltak for å bedre forholdene for de ansatte. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Apples nye Iphone 6s kan kjøpes i en snasen rosa gullfarge, og ser ellers helt ut som forgjengeren. Men arbeidsforholdene for dem som lager telefonen holder ikke akkurat gullstandard. Tidligere ble Iphone produsert ved Foxconns fabrikker. Etter massiv medieoppmerksomhet i forbindelse med at flere Foxconn-arbeidere begikk selvmord på grunn av arbeidspresset, økte fabrikken lønningene til de ansatte. For å holde kostnadene nede, valgte Apple å flytte mye av produksjonen til Pegatron-fabrikken i Shanghai. Rundt 100000 personer jobber ved fabrikken i den travleste produksjonsperioden.

Apple satte nylig verdensrekord i økonomisk resultat. Et viktig bidrag til rekorden er at Apple presser produksjonskostnadene til det minimale. Det går blant annet hardt utover lønnsnivået til de som lager telefonene våre.

Men hva med resten av historien bak den siste nyvinningen til Apple? Vi har detaljene.

Etiske retningslinjer: Brukbare, men mangler krav om en lønn å leve av. Apple og andre elektronikkselskaper utviklet strenge retningslinjer og krav overfor leverandørene. Blant annet krever Apples etiske retningslinjer at en normalarbeidsuke på fabrikkene ikke skal overstige 48 timer, og at maksimal arbeidstid per uke ikke skal overstige 60 timer inkludert overtid. Barnearbeid er forbudt. Det samme er diskriminering på arbeidsplassen. Alle arbeidere skal ha rett til å organisere seg, og alle skal som et minimum tjene kinesisk minstelønn, samt ha kompensasjon for overtid.

Absolutt brukbart, men Apple ser bort fra at kinesisk minstelønn ikke alltid er nok til å leve av. Vi savner et krav om levelønn i retningslinjene.

På papiret ser det likevel ut til at de som lager Iphone 6s ikke har det så aller verst.

Arbeidstid: Presset til det ytterste. Men det er stor forskjell på retningslinjer og praksis. Arbeiderne ved Pegatron-fabrikken i Shanghai, der Iphone 6s produseres, må jobbe overtid for å tjene nok til å klare seg. Dermed har de nesten ikke fritid: Med 12-timers arbeidsdager og opptil halvannen times reise mellom fabrikken og sovesalen, blir det ikke tid til mye annet enn å sove.

Apples etiske retningslinjer sier at all overtid skal være frivillig. Det er den ikke ved Pegatron, der overtidsbruken går langt utover det kinesisk lovgivning tillater. Det er obligatoriske 12-timersskift for arbeiderne, som vanligvis jobber seks dager i uken. Arbeiderne jobber dermed mellom 60 og 80 timer overtid i måneden, mens kinesisk arbeidsmiljølov tillater 36.

Om sidemannen tar lunsj- eller middagspause, må man jobbe for to. Begge pausene er likevel så korte at de fleste gir avkall på den siste.

Boforhold: 40 personer deler toalett. Arbeiderne ved Pegatron i Shanghai bor i sovesaler, enten like i nærheten av fabrikkområdet eller lenger borte. De som bor lengst unna fabrikken må stå opp rundt klokka 06.30 om morgenen for å rekke arbeidet, og er vanligvis tilbake på sovesalen klokka 20.30. Sovesalene er ofte overfylte, med mellom 8 og 14 personer på hvert rom.

Hver etasje har 43 rom. Ofte fungerer bare halvparten av toalettene, noe som fører til at 40 personer deler på ett toalett. Flere av sovesalene er invadert av veggdyr.

Sikkerhet, opplæring og kjemikalier: Bryter kinesisk lovgivning. Kinesisk lov krever 24 timers opplæring for Apples fabrikkarbeidere. I virkeligheten får de åtte, men tvinges til å skrive under på at de har fått 20. På prøven de må gjennom etter endt opplæring, får de lest opp alle svarene.

Lite fokus på sikkerhet gjør at arbeiderne ikke får verneutstyr, eller at de ikke kan bruke det skikkelig. I praksis får de heller ingen relevant informasjon om hvilke helseskadelige kjemikalier som brukes i hvilke deler av produksjonsprosessen, og om hvordan de kan beskytte seg.

Arbeiderne får ikke beskjed om hvor nødutgangene befinner seg i de svære produksjonslokalene, eller om nødutganger i det hele tatt finnes.

Oppsummering: Apple har, i likhet med de fleste mobilprodusenter, retningslinjer som krever anstendige lønns- og arbeidsforhold for dem som lager telefonene. Men retningslinjene etterleves ikke, og Apple gjør for lite for å ta tak i de mange og veldokumenterte problemene.

Alle som nå sitter med en flunkende ny Iphone 6s i hendene, har blitt villedet av Apple til å tro at arbeidsforholdene er anstendige. Forbrukerne er utsatt for et velregissert lureri.

Hvor mange rapporter om elendige arbeidsforhold og altfor lav lønn må til før Apple tar affære og bruker sine kreative og målrettede krefter på å sikre arbeiderne verdige arbeidskår? Og hvor mange forbrukere må bry seg?

Alle påstander i denne teksten er, der ikke annet er oppgitt, dokumentert i rapporten «Something?s Not Right Here» av Framtiden i våre hender og China Labor Watch (2015).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.