Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stubø eller Homlung?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang i juni blir det klart hvem som blir Nationaltheatrets nye sjef. Søkerlisten som ble offentliggjort i går gir en viss pekepinn om hvem det kan bli.

  • Det er seks søkere til stillingen, men sju navn. Det skyldes det litt oppsiktsvekkende forholdet at regissørene Lasse Dehle og Bjørn Sæter har søkt stillingen sammen. Av de seks søkerne er to uaktuelle, to er litt mer aktuelle og to er mest aktuelle.
  • De to litt aktuelle kandidatene er det ovennevnte radarparet samt regissøren Carl Jørgen Kiønig. Alle tre er erfarne og habile instruktører. De kjenner norsk teater godt gjennom lang fartstid, og har neppe direkte fiender ved Nationaltheatret, noen av dem. Å vite hva de står for og hva de vil med Nationaltheatret, er litt mer problematisk. Det kan man ikke lese av iscenesettelsene og virksomheten deres de siste åra. Men det står formodentlig i søknadene.
  • De mest aktuelle er de to søkerne med faktisk og praktisk teatersjeferfaring, den nåværende sjefen ved Rogaland Teater, Eirik Stubø (33) og den tidligere sjefen ved både Trøndelag Teater og Det Norske Teatret, Otto Homlung (55).
  • Eirik Stubø er tidligere her i avisa lansert som det mest spennende navnet til Nationaltheater-stillingen. Standpunktet blir ikke svekket av gårsdagens offentliggjørelse av søkerlisten. Stubø er som nåværende teatersjef og regissør godt kvalifisert til en slik jobb, og vil representere en foryngelse og framtidsrettet satsning. Homlungs kvalifikasjoner er også ubestridelige. Hans stil og profil vil være samlende og solid, med et flegma som både er på godt og vondt.
  • Overfor Dagbladet understrekte styreformann Kjeld Rimberg i går at Nationaltheatrets styre står helt fritt i å tilsette den det vil. Det vil si at styret godt kan gå utenom søkerlisten, og for eksempel be nåværende sjef Ellen Horn om å fortsette, eller ansette Terje Mærli eller Bentein Baardson eller en hittil unevnt kandidat. Verken Rimberg eller Horn selv vil si noe om hennes eventuelle kandidatur. Men per i dag er det i hvert fall ingen grunn til å avskrive henne i forhåndsspekulasjonene. Mottakelsen av søkerlisten på teatret og eventuelle oppfordringer om å fortsette, vil nok veie tungt i Ellen Horns overveielser om det er teatersjefrollen hun skal inneha også i de neste fire åra.