Student og spion i krigens Tyskland

Lettlest og informativ om norsk student og Hitlers raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Strømmen av bøker etter krigen, altså 2. verdenskrig ser ikke ut til å stanse. Merkelig nok kommer det ennå nye øyenvitneskildringer fra begivenheter som fant sted for fra 60 til 65 år sida. Det er mange grunner som kan forklare at det er slik. For Sverre Bergh var det en bestemt grunn, han hadde arbeidet for XU og de bestemte seg for av grunner som det kan være vanskelig å skjønne, å inngå et taushetsløfte.

Brannstormer

Helt på slutten av sitt liv følte ikke Sverre Bergh seg lenger forpliktet av det og fortalte om sine studieår ved den tekniske høgskolen i Dresden fra 1940 til 1945. Det kan vi være glade for. I 1945 ble det forresten ikke mye studier. Etter en lang juleferie i Norge kom Sverre Bergh tilbake til Dresden og bevitnet destruksjonen av denne vakre byen ved Elben. Han opplevde også at allierte fly skjøt mot menneskene som prøvde å komme unna brannstormene. ; Disse ble utløst ved en tilfeldighet i Hamburg i 1943, i Dresden ble det utløst med viten og vilje ved at byen ble bombet med bestemte bombetyper i en bestemt rekkefølge. Det utløste gigantiske branner som fører til at lufta går til værs med varmen. Tomrommet som oppstår fylles av luft fra sidene, dette skaper vinder av storms styrke som øker temperaturen i brannen så omtrent alt suges inn og brenner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer