Flere studentledere skriver i Dagbladet 19. november at regjeringen må slutte å kutte i overføringene til studentene. Det er på tide med noen oppklaringer. Studentene har aldri fått mer enn i dag.
For det første har det aldri blitt satt av mer penger til utdanning. I statsbudsjettet 2019 foreslås historiske 41 milliarder kroner til høyere utdanning. Resultatet er økt kvalitet på utdanningene. Det henger ikke på greip at studentorganisasjonene mener regjeringen kutter i overføringene.

En forbanna salderingspost
For det andre innfører Frp og de borgerlige partiene 11 måneders studiestøtte. Studentlederne hevder opptrappingen av støtten nærmest utelukkende finansieres gjennom å justere på stipendregelen. Det er i beste fall en kreativ måte å lese tallene på.
2019-budsjettet gir nær 500 millioner kroner i økt stipend sammenliknet med fjorårets sats. Dette overgår innsparingen ved å justere stipendregelen. En heltidsstudent vil våren 2019 få utbetalt 8100 kroner mer enn det en student fikk våren 2016.

Fornuftig med sterkere incentiver for å fullføre utdanning
Studentorganisasjonene viser til at 18.000 av landets totalt 293.000 studenter har signert et opprop mot stipendendringen. Frp baserer ikke politikken på hva som er populært, men på hva som er nødvendig. Endringen kan bidra til å heve fullføringsgraden i Norge. Her fullfører litt over seks av ti. Snittet i OECD er nesten åtte av ti.
Studentlederne kaller stipendendringen et «desperat (...) forsøk på å tvinge flere studenter til å fullføre studiene». De burde omtale det som det egentlig er: Et tiltak som gjør at det i større grad skal lønne seg å fullføre studiet. Men debatten bør i alle tilfelle føres på et korrekt grunnlag: Studentene vant i statsbudsjettet.