DEBATT

Debatt: Utdanning

Student-organisasjonene må slutte å sutre

Frp og regjeringen satser på kunnskap og studenter.

FULLFØRINGSGRAD: Stipendendringen kan bidra til å heve fullføringsgraden i Norge. Her fullfører litt over seks av ti. Snittet i OECD er nesten åtte av ti, skriver innsenderen. På bildet er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen. Foto: NTB Scanpix
FULLFØRINGSGRAD: Stipendendringen kan bidra til å heve fullføringsgraden i Norge. Her fullfører litt over seks av ti. Snittet i OECD er nesten åtte av ti, skriver innsenderen. På bildet er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Flere studentledere skriver i Dagbladet 19. november at regjeringen må slutte å kutte i overføringene til studentene. Det er på tide med noen oppklaringer. Studentene har aldri fått mer enn i dag.

For det første har det aldri blitt satt av mer penger til utdanning. I statsbudsjettet 2019 foreslås historiske 41 milliarder kroner til høyere utdanning. Resultatet er økt kvalitet på utdanningene. Det henger ikke på greip at studentorganisasjonene mener regjeringen kutter i overføringene.

For det andre innfører Frp og de borgerlige partiene 11 måneders studiestøtte. Studentlederne hevder opptrappingen av støtten nærmest utelukkende finansieres gjennom å justere på stipendregelen. Det er i beste fall en kreativ måte å lese tallene på.

2019-budsjettet gir nær 500 millioner kroner i økt stipend sammenliknet med fjorårets sats. Dette overgår innsparingen ved å justere stipendregelen. En heltidsstudent vil våren 2019 få utbetalt 8100 kroner mer enn det en student fikk våren 2016.

Studentorganisasjonene viser til at 18.000 av landets totalt 293.000 studenter har signert et opprop mot stipendendringen. Frp baserer ikke politikken på hva som er populært, men på hva som er nødvendig. Endringen kan bidra til å heve fullføringsgraden i Norge. Her fullfører litt over seks av ti. Snittet i OECD er nesten åtte av ti.

Studentlederne kaller stipendendringen et «desperat (...) forsøk på å tvinge flere studenter til å fullføre studiene». De burde omtale det som det egentlig er: Et tiltak som gjør at det i større grad skal lønne seg å fullføre studiet. Men debatten bør i alle tilfelle føres på et korrekt grunnlag: Studentene vant i statsbudsjettet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer