Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Student tegnet operaen

Her er den unge mannen som reddet Kultur-Norge: Martin Dietrichson ble hentet fra skolebenken til arkitektkontoret Snøhetta for å tegne operaen.

- Å kunne realisere så store bygg er en fantastisk mulighet. På skolen sitter vi og holder på med fiktive oppgaver som aldri blir noe av. Å tegne operabygget som skal realiseres er bare helt ufattelig, sier Martin Dietrichson.

Jobbet gratis

Uten ham ville aldri Snøhetta ha vunnet norgeshistoriens største arkitektkonkurranse.

I konkurranse med 250 forslag om ny opera trakk Snøhetta nok en gang det lengste strået. Denne gangen var det ikke de erfarne arkitektene ved kontoret som var hjernene bak vinnerutkastet, men den nyutdannede arkitekten Martin Dietrichson.

Dietrichson har reist Europa og Nord-Afrika rundt for å kikke på kjente byggverk. Sammen med reisekameraten Andreas Nygaard tegnet han et nytt forslag til operahus som avslutningsoppgave på Arkitekthøgskolen i Oslo høsten 1998. Sensorene likte arbeidet så godt at det fikk topp evaluering.

Mange av ideene finner du igjen ved å se på vinnerutkastet til Snøhetta.

- Det er klart at Snøhetta har hatt stor glede av vår diplomoppgave og at noen av uttrykkene er de samme, sier Dietrichson.

Selv ønsker han å nedtone sin rolle i prosjektet og ønsker å legge vekt på samspillet mellom medarbeiderne i bedriften.

Lovende framtid

Sammen med sju andre fra Snøhetta har arkitekten lagt ned mange gratis timer i operaen. Det var avtalen med arkitektkontoret. De hadde opprinnelig ikke kapasitet til å være med på prosjektet, men Dietrichson var en av pådriverne.

En av eierne av Snøhetta, Kjetil Thorsen, spår den unge arkitekten en lysende karriere.

- Det er riktig at vi hadde kapasitetsproblemer og vurderte om vi kunne delta i konkurransen. Martin var helt klart en pådriver. Han hadde med en god del bakgrunnsinformasjon som har vært svært viktig for arbeidet til vinnerutkastet, sier Thorsen.

Han sier det er vanlig å legge ned en god del egeninnsats i konkurranser. Belønningen får medarbeiderne hvis det går bra. Hvor mye sommerbonusen til den unge medarbeideren blir, vil ikke Thorsen røpe.

Operategningen til Snøhetta ble av staten premiert med to millioner kroner.

Lynkarriere

Dietrichson har tidligere danset ballett og jobbet to år på Det Norske Teatret, så han kjenner alle funksjonene et slikt bygg må inneholde.

- Ideen med bygget er å binde byen og fjorden sammen, forteller den unge arkitekten.

29-åringen kom rett fra skolebenken og til fast jobb i Snøhetta. I løpet av to år har han gjort kjempekarriere. Den første jobben han var med på i Snøhetta, var vinnerutkastet til et nytt forskningsinstitutt i Marseille. Også det en stor internasjonal konkurranse.

Et av hans store forbilder er den danske arkitekten Jørn Utzon, som tegnet det verdensberømte operahuset i Sydney.

Martin Dietrichson håper han ikke blir kjeppjaget fra landet når bygget står ferdig. Det ble Utzon fra Australia.

OPERAFANTOMET: Martin Dietrichson tegnet et utkast til Oslos nye opera fra skolebenken, og er spådd en stor karriere som arkitekt. Her med den ferdige tegningen av operaen foran seg.
VINNERUTKASTET: Slik ser det ferdige utkastet ut. Snøhettas vinnerutkast har fått strålende kritikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media