Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Studentene vil ha frie priser på fagbøker

93000 studenter sier ja. Fagbokforfatternes leder raser.

(Dagbladet.no): 5. mai var fristen for å uttale seg i høringen om faste videresalgspriser for norske fag- og lærebøker.

Og nå viser det seg at studentene og utdanningsinstitusjonene er for frie priser på fagbøker. Det skriver Bok og Samfunn.

Men uttalelsene Fornyings- og administrasjonsdepartementet har mottatt går i motstridende retninger:

Universitets- og høgskolerådet, Universitetet i Oslo og Norsk Studentunion ønsker frie priser på fagbøker fra 1. juli. Forlagene, forfatterne og bokhandlene går imot.

20 aktører har kommet med sitt syn på saken som Fornyings- og administrasjonsdepartementet må ta stilling til innen 1. juli i år.

93000 studenter for frislipp

- Den avtalen som eksisterer per i dag gjør det dyrt for studenter å kjøpe faglitteratur. Fastprisen settes så høyt at vi har kunstig høye priser, mener Jørn A. Henriksen, leder i Norsk studentunion som ønsker fri konkurranse på fagbøker.

På vegne av 93 000 studenter har interesseorganisasjonen i flere år ønsket å avskaffe fastprissystemet.

RASER: Kjell Lars Berge, leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, vil holde på faste priser på norske fagbøker. Foto: RUNE I. MYHRE
RASER: Kjell Lars Berge, leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, vil holde på faste priser på norske fagbøker. Foto: RUNE I. MYHRE Vis mer

- Vi er helt enige i at man må bevare det norske språket innenfor vitenskapen, men det er urettferdig at studentene skal betale regninga, sier Henriksen til Dagbladet.no.

Han forsikrer at studentene vil fortsette å betale for norsk pensum.

- Vi er imot frislipp i et vakuum, forsikrer Henriksen, som blant annet mener at produksjonsstøtten til faglitteraturen må økes.

- Politikerne må sørge for at det lønner seg å publisere faglitteratur på norsk. Vi mener det skal finnes norsk fagmateriell og er for utvikling av norsk vitenskap og norsk akademia.

Økt kompetanse

Organisasjonen representerer studentene ved universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger, NTNU og UMB (Ås).

NSU kommer, som Universitets- og høgskolerådet (UHR), med flere forslag til hvordan det norske språket kan bevares innen akademia, selv med frie bokpriser.

De ønsker et kompetansesenter for språk og etablering av norske terminologilister og ordbanker. Partene ønsker også å sidestille norske læremidler med engelske når det gjelder ansettelse til vitenskapelige stillinger, og oppfordrer til egne støtteordninger for norske fagtekster.

Studentene vil ha frie priser på fagbøker

- Det trenger ikke trenger å være en motsetning mellom lav pris og mangfold. Fri konkurranse medfører en prisnedgang på pensum for storparten av studentene i Norge, skriver de i sin høringsuttalelse.

Vil øke støtten

Kjell Lars Berge Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) er sjokkert over studentenes og universitetens uttalelser.

- De har ikke tenkt gjennom konsekvensene, de tror bare at alt skal bli så forbannet billig. Men du får ikke sær norsk musikk på Platekompaniet til 69 kroner. Det er dét man må sammenlikne med, ikke Britney Spears. Her er det en eller annen klikk oppi skallen. Jeg er sjokkert over studentene og universitetenes manglende innsikt i og omsorg for de økonomiske rammebetingelsene for norsk faglitteratur, tordner Berge til Dagbladet.no.

Sammen med Den norske Bokhandlerforening og Den norske Forleggerforening har NFF gitt et klart nei til frie priser.

- Universitetene og studentene burde konferert med bransjen. Dette er å et systematisk spark til faglitteraturen, særlig den smale. Kvalitetsreformen har ført til at store fag nesten ikke eksisterer lenger. Med frie priser blir det rimelig å anta at denne litteraturen til og med blir dyrere enn den er i dag, mener han.

- Hvorfor det?

- Bøkene er gitt ut i så små opplag at dersom skal forlagene tjene på dem, må prisene opp. Det eneste unntaket må være engelske fagbøker. Men vi trenger norske fagbøker på norsk.

- Men når en norsk akademiker som Toril Moi publiserer en Ibsen-bok på engelsk, får boka mye større utbredelse?

- Det er ingen motsetning mellom å være internasjonal og lokalt sterk. Men parallelltankegangen må ikke sparke beina under de faglitterære forfatternes rammevilkår og ødelegge muligheten man har for å utvikle norsk faglitteratur på norsk.

- Har du ikke forståelse for at studentene vil ha billigere bøker?

- Jo, jeg forstår at alle vil ha billigere bøker, jeg. Men det å overlate kvalitetslitteratur til markedet og tro det blir bedre, stemmer ikke med internasjonale erfaringer, sier Berge.

Vil øke støtten

- Bør ikke forlagene, og ikke studentene, ta en større del av prisen for å bevare norsk som fagspråk?

- Forlagene tjener lite penger på faglitteraturen. For å gi ut lærebøker er man avhengig av produksjonsstøtte fra staten. Det vi ønsker primært er en opprustning av den norske faglitteraturen. Vi vil at politikerne skal utvikle en gjennomtenkt politikk for faglitteraturen.

Berge og NFF vil ha en kraftig økning i produksjonsstøtten som kanaliseres gjennom Lærebokutvalget for høyere utdanning.

- Ja, selvfølgelig. Vi må utvikle norsk i alle sammenhenger, ikke bare til hjemmebruk. Språk er noe mer enn å kunne snakke språket, kommenterer Berge.

I 2003 var denne støtten på i drøye 7,2 millioner kroner, i fjor var beløpet 4 millioner. I sin høringsuttalelse ber NFF om en produksjonsstøtte på 15 millioner kroner.

- Skulle den faste bokpris falle bort, vil beløpet måtte økes betraktelig, skriver partene.

FOR FRIE PRISER: Jørn Henriksen, leder i Norsk Studentunion, mener ikke fri pris er i konflikt med en bevaring av norsk faglitteratur.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media