GRUNN TIL Å JUBLE: Først blir Obama president. Så kan det bli lovlig å laste ned musikk på nettet. Foto: MARC CAMPOS/ AP
GRUNN TIL Å JUBLE: Først blir Obama president. Så kan det bli lovlig å laste ned musikk på nettet. Foto: MARC CAMPOS/ APVis mer

Studenter får laste ned fritt fra nettet

Betaler via semesteravgiften.

(Dagbladet.no): Fildelingskonflikten har steile fronter, men stadig dukker det opp små nyheter som gjør en optimistisk med tanke på å bli enige om løsninger. Dette er en slik.

Studerer du ved et amerikansk universitet er du nemlig bare et par SAIH-tiere unna å kjøpe deg god samvittighet over å laste ned musikken du liker på nett. I hvert fall om musikkgiganten Warner får det som de vil.

For ca 40 kroner i måneden skal amerikanske studenter få muligheten til å laste ned så mye musikk de vil over nettet uten å risikere ubehagelige henvendelser fra rettighetshavere, skriver Wired.com.

Lovlig fildeling
Warner Music Group jobber nå for at det skal bli mulig å bygge inn en liten royalty inn i studieavgiften slik at studenter kan dele musikk via fildelingsnettverk.

Går Warners forslag igjennom kan det fullt lovlig å benytte seg av brukervennlige fildelingsteknologier som BitTorrent.

Det kan også sørge for at de store plateselskapene og deres artister får betalt, samtidig som brukere får enklest mulig tilgang på deres produkter.

Choruss
Hvis dette eksperimentet er vellykket, kan ordningen, som er utarbeidet av strategen Jim Griffin på vegne av Warner, utvides til at internettleverandøren samler inn en avgift fra alle de som laster ned musikk på nettet.

Organisasjonen som skal administrere den lovlige nedlastingen kan få navnet Choruss, et domene som allerede er registrert hos Griffin Onehouse Digital.

Ifølge Wires kilde er det bare Universal av de store selskapene som ikke har blitt enig om en avtale.