DEBATT

Universitetskultur:

Studenter skal ikke måtte tåle å bli seksuelt trakassert

Seksuell trakassering er et samfunnsproblem, og norske universiteter og høgskoler er ikke et unntak.

BEDRE VERN: Studenter trenger bedre vern mot trakassering, men ingen har direkte ansvar for å følge det opp, skriver lederen av Norsk Studentorganisasjon. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BEDRE VERN: Studenter trenger bedre vern mot trakassering, men ingen har direkte ansvar for å følge det opp, skriver lederen av Norsk Studentorganisasjon. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det hadde vært fint om hendelsene ved Universitet i Stavanger kun var et enkelttilfelle. Dessverre er det slik at seksuell trakassering er et samfunnsproblem, og det er heller ikke et unntak på norske universiteter og høgskoler. Undersøkelsen utført av SENTIO viser at faktisk hele 12 prosent av norske studenter har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det er uforsvarlig at ingen har et direkte ansvar for studentenes vern mot seksuell trakassering.

Det er en ujevn maktbalanse mellom studenter og forelesere. Studenter opplever et karakter- og prestasjonsjag. De ansatte sitter med makten til å gi alt fra en F til en A, i tillegg besitter de et stort kunnskapsovertak. Dette setter studenten i en sårbar posisjon og gir foreleseren et fortrinn i maktbalansen, og som konsekvens gir dette en åpning for maktmisbruk.

Det store problemet er at det er ikke er et lovverk som regulerer dette maktforholdet. Foreleser kan i stor grad gjøre litt som hen selv vil, for eksempel seksuelt trakassere studenten, uten at det gir konsekvenser. Studenten tør eller kan kanskje ikke si ifra når de blir utsatt for vanskelige situasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer