Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug-maleriet

Studenter «stjal» Listhaug-maleriet. Kunstneren får ikke en krone

Studenter har solgt Listhaug-bildet, trolig for 260 000 kroner eller mer. - Håper en stor del av pengene går til de som trenger det mest, sier kunstneren.

BERGEN 20180402.
Natt til 2. Påskedag har gatekunstneren malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen
Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
BERGEN 20180402. Natt til 2. Påskedag har gatekunstneren malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 2. påskedag hang den anonyme gatekunstneren AFK opp et veggmaleri av politiker Sylvi Listhaug, framstilt som Jesus på korset, med mikrofoner og blomster for sine føtter.

Maleriet var plassert på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen, og ble kjapt en snakkis i nasjonale medier.

Etter få dager sprayet noen over maleriet med svart lakk, men det ble «reddet» av en gjeng studenter som tok kunstverket med til kollektivet sitt og fjernet lakken med neglelakkfjerner.

I helga kjørte studentene budrunde, og tirsdag kunne TV 2 melde at maleriet er solgt til en privatperson.

Ifølge TV 2 er salgssummen 260 000 kroner eller mer, men studentene ønsker ikke å kommentere verken beløp eller kjøperens identitet overfor kanalen.

Kunstneren AFK sier til Dagbladet at han håper bildet fortsatt vil henge et sted folk kan se det.

- Selvfølgelig håper jeg bildet ender opp et sted hvor det fortsatt kan bli sett av folket, og som jeg alltid har sagt håper jeg at en stor del av pengene går til dem som trenger det mest. Bortsett fra det har jeg bestemt meg for å ikke involvere meg i skjebnen til dette verket, sier AFK.

Kunstnerens verk

TV 2 har tidligere skrevet at studentene har vært i kontakt med gatekunstneren, som har sagt at de kan gjøre hva de vil med bildet.

Det er en forutsetning for at studentene hadde rett til å selge maleriet, sier Harald Holter, daglig leder i rettighetsorganisasjonen BONO, som jobber med opphavsrett for billedkunst i Norge.

- Det er kun den som eier verket som kan selge det. Det er kunstnerens verk, inntil han overdrar det til noen andre, enten ved å selge det eller gi det bort, sier Holter til Dagbladet.

-Hvis de har en avtale med ham som innebærer at de nå fullt og helt eier verket, kan de også selge det videre, til den prisen de måtte få for det, sier han.

- Var til alle

Petter Nord, kunstnerisk leder i KUBE Bergen, har samarbeidet med AFK i en årrekke.

Han synes det er synd at maleriet er fjernet fra gata.

- Bildet var til alle. Det var først og fremst for å dele til folket, ikke for at noen skal henge det ved et spisebord, sier Nord.

I motsetning til hva TV 2 skriver, hevder Nord at AFK ikke har overdratt rettighetene til maleriet til studentene.

- Du må ikke føle noen eiendomsrett fordi du har fjernet noe maling. Du har tross alt ikke malt det.

Nord sier samtidig at kunstneren ikke kommer til å forfølge rettighetsspørsmålet videre.

- Nei. Det ligger i gatekunståren. Man blør for et samfunn. Når man gir, gir man til alle. Når man har gitt til alle, trekker man seg tilbake og sier «vær så god». Alt som skjer etterpå er ute av hendene til kunstneren. Da lever det sitt eget liv. Vi har fokus på neste prosjekt.

«Styr» gir verdiløft

Anna Thorud Hammer er daglig leder ved Blomqvist kunsthandel, et auksjonshus for kunst i høyere prisklasse. Hun forteller at det er svært uvanlig at en fersk kunstner man aldri har hørt om før, selger et maleri for 260 000 kroner eller mer.

- Bildet får jo en verdi idet det skjer en masse styr rundt det. Verdien på selve kunstverket kan jeg ikke uttale meg om, sier Hammer.

At studentene stjal bildet genererte ytterligere oppmerksomhet, og har på sett og vis vært med på å høyne verdien ytterligere, tror hun.

- Disse studentene har på et vis fått kunsten til å blomstre.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med studentene for kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!