Studentforening måtte slette rekrutteringsvideo etter rasismekritikk

«Verre for kvinner enn Donald Trump».

(Dagbladet): Det nærmer seg skolestart i USA, noe som betyr én ting ved de amerikanske universitetene: Valg av studentforening. 

Kvinneforeningen Alpha Phi ved University of Alabama lanserte i den forbindelse en rekrutteringsvideo fylt av smilende unge kvinner dansende i bikinier, poserende foran foreningshuset og på fotballbanen mens de sender slengkyss og blåser glitter. 

Videoen fikk imidlertid ikke særlig lang levetid på nettet. I alle fall ikke originalen. 

På under en uke ble den sett over en halv million ganger, før universitetet slettet den grunnet hard kritikk. 

Universitetsversjon av «The Stepford Wives» I en offentlig uttalelse skrev visepresidenten for kommunikasjon ved universitetet, Deborah Lane, ifølge New York Times at videoen «ikke reflekterer USAs forventninger til studentforeningers nettvett».

Det var spesielt én artikkel, publisert på Al.com under tittelen: «Foreningsvideo verre for kvinner enn Donald Trump», som fikk nettet til å koke over.

Her ble videoen beskrevet som «rasistisk og estetisk homogen» og «så hyperfeminin, reduserende og objektifiserende at den minnet om en universitetsversjon av «The Stepford Wives».

Raser på Twitter Flere har hengt seg på debatten under emneknaggen «AlphaPhi» på Twitter.

«Rekrutteringsvideoen er nedlatende og minner om 50-tallet, tvitrer Lyanne Melendez.

Imens en annen Twitter-bruker, Shontal Cargill, skriver at hun ikke kommer til å forsvare videoen fordi hun selv har erfart hvordan det er å være den eneste mørke i en «hvit» forening. 

«Hva blir det neste folk skal føle seg truffet av?» Men ikke alle mener at videoen fortjener kritikk:

«Princess problems» skriver at hun er helt satt ut av at folk lar seg opprøre. Og spør seg; hva blir det neste folk skal føle seg truffet av, en donut?

(Trolig har hun ikke fått med seg at USA lot seg provosere av denne donutvideoen med Ariana Grande i «hovedrollen», en måned tilbake i tid).

En annen skriver ironisk: «Beklager damer; men dere er nødt til å endre hudfarge for å ikke fremstå som rasister,» under emneknaggen «FreeAlphaPhi». 

«Fordeles etter rase» Det er ikke første gangen at de amerikanske studentforeningene får refs for å være ekskluderende.

I 2013 skrev en studentavis at «rasebarrierene nærmest er umulige å krysse» når det kommer til å få innpass. Og hevdet at «foreningene fordeles etter rase».