Studerende supermammaer

Det står ikke på økonomiske insentiver for at studenter skal få barn under studietida, men på tilrettelegging fra studiested.

BARN: «Skal vi lykkes med å få flere mødre til å jobbe mer, eller studere mer for den saks skyld, så må vi legge til rette for det,» skriver artikkelforfatteren. Foto:  Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
BARN: «Skal vi lykkes med å få flere mødre til å jobbe mer, eller studere mer for den saks skyld, så må vi legge til rette for det,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Da jeg gikk gravid ble jeg ofte fortalt at det var bra for samfunnet at studenter fikk barn under studietida. Selv trodde jeg at studieprogresjonen ikke ville påvirkes av en baby - de sover jo hele tiden uansett.15 studiepoeng fikk jeg tatt til jul. Dette semesteret har jeg forsøkt meg på 15 til. Jeg skriver forsøkt siden jeg ikke vet om jeg består. Å studere med en baby på tolv måneder er vanskelig. Jeg kan snu meg bort, for så å oppdage at hun ligger fast under bordet og spiser på gårsdagens avis. Jeg har lært to ting: Babyer sover ikke hele tiden, og det er vanskelig å studere samtidig som man har permisjon. Jeg spør meg selv: Når skal samfunnet tilrettelegge for studenter som får barn i studietida?

Bekjente spør meg ofte hva jeg driver med, vel vitende om at jeg akkurat har fått barn. Som om det å være fulltidsstudent ikke var tøft nok, opplever jeg et forventningspress fra samfunnet om at jeg burde være en studerende supermamma. Og helst skulle jeg produsert 30 studiepoeng i halvåret.LO-leder Gerd Kristiansen hevdet at «kvinner gjemmer seg bak morsrollen» når de velger deltid. Ja, for bare man er ferdig å amme, så er det ingen hindringer for å jobbe. Det er jo bare snakk om 37,5 timer i uka. Sjeldent har jeg hørt en leder være så avkoblet fra virkeligheten. Og sjeldent har jeg hørt en leder bidra mer til å forsterke samfunnets press mot den enkelte til å prestere.

Skal vi lykkes med å få flere mødre til å jobbe mer, eller studere mer for den saks skyld, så må vi legge til rette for det. Tidligere i vår sendte jeg mail til studiestedet mitt for å spørre om muligheten for alternativ vurderingsform. Ikke for å sluntre unna, men av praktiske årsaker. Jeg fikk i svar at det ikke var mulig, men jeg kunne få innvilget ammepauser. Burde ikke studiested ha et ansvar for å muliggjøre studieprogresjon under permisjonstiden? Hvis ikke, blir det ikke like mange studiepoeng som Gerd Kristiansen forventer.Respekt til alle mødre som studerer under og etter permisjon. Å ha en baby krever all din tid og oppmerksomhet. Det står ikke på økonomiske insentiver for at studenter skal få barn under studietida. Det står på tilrettelegging fra studiested og mindre press fra samfunnet.

Iris Aunevik, sentralstyremedlem i Unge Høyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.