Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Søknadsfrist 15. april:

Studier for en bærekraftig framtid

Corona- og klimakrise viser hvor viktig det er å få mer kunnskap, forstå flere sammenhenger i verden og finne nye løsninger. En ting er sikkert; framover trenger vi ungdom med mye kunnskap og evne til å se nye perspektiver.

VELKOMMEN TIL UNIVERSITETET: Vi trenger engasjerte, motiverte unge med ulike perspektiver for å skape nye løsninger som løfter oss ut av krisen igjen, skriver innsenderne. I dag går søknadsfristen ut for høyrere utdanning. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VELKOMMEN TIL UNIVERSITETET: Vi trenger engasjerte, motiverte unge med ulike perspektiver for å skape nye løsninger som løfter oss ut av krisen igjen, skriver innsenderne. I dag går søknadsfristen ut for høyrere utdanning. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Fristen for å søke høyere utdanning er 15. april, og tusenvis av ungdom og foreldre tar nå praten om hvor de skal søke.

Coronakrisen viser at vi trenger kunnskap til å håndtere nærmest utenkelige situasjoner, for å redde liv og unngå at samfunnet og verden kollapser. Krisen lærer oss om behovet for kreativ problemløsning og om innovasjon.

Den lar oss forstå at vi alle er sårbare. Den forteller mye om hva som bor i oss som mennesker, om samhold og samarbeid i familier, nabolag, kommuner, og som nasjon. Den har minnet oss om den dype verdien av globalt samarbeid, men også farene ved at vi er så avhengige og knyttet til hverandre på tvers av kontinenter. Krisen viser oss at vi trenger dyktige, engasjerte mennesker på alle fagfelt. Vi trenger legene som redder liv, teknologene, økonomene, samfunnsviterne og humanistene som forstår hvordan kriser påvirker samfunnet vi lever i, hvordan de har påvirket fortida, og hvordan de vil påvirke framtida vår.

Vi trenger engasjerte, motiverte unge med ulike perspektiver for å skape nye løsninger som løfter oss ut av krisen igjen.

Omstilling krever kunnskap og nye løsninger. Mens vi sammen holder avstand, står vi midt i det grønne skiftet. Vi utvikler nye klimavennlige løsninger som tar vare på miljø og natur, ressurser og mennesker. En bærekraftig omstilling som får oss til å se med nye øyne på hvordan vi lever, arbeider og bor, sørger for mat på bordet, arbeidsplasser og god helse. Kampen om sannheten utspiller seg i mange nye kanaler. Det har derfor aldri vært viktigere med kunnskap, kritisk tenkning og en og åpne diskusjoner.

Som Nelson Mandela sa: «Utdanning er det viktigste våpen, hvis vi vil oppnå forandring i verden.»

Skal vi løse de store globale utfordringene vi står overfor, er vi derfor avhengige av høyt utdannede arbeidstakere med ulike perspektiver, som tenker kritisk og sammen skaper nye og bærekraftige løsninger.

Universitetet i Oslo ønsker dere velkommen. Lykke til med studievalget!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!